SUSPICIUNE TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ – Probele depistate pozitiv vor ajunge la Institutul Cantacuzino

888

Dacă a fost sau nu toxiinfecţie alimentară în cazul absolvenţilor de la Lucaciu şi Şincai care au luat parte la banchetele de final de liceu la un hotel din oraş de la finalul lunii trecute, rămâne de văzut. Institutul Cantacuzino din Bucureşti este cel care va confirma sau infirma toxinfecţia alimentară, după cum arată conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.

DSP Maramureş este cea care a făcut analize pe produsul finit, dar şi pe angajaţii de la respectiva unitate. Dr. Carmen Sima, de la DSP Maramureş, a precizat, pentru Axanews.ro, că problemele de sănătate apărute la absolvenţii care au luat parte la cele două evenimente de la hotelul din Baia Mare se află în continuare în cercetare.

“Noi încă facem investigaţii. Avem în continuare suspiciune de toxiinfecţie alimentară, două focare, unul vineri, iar un al doilea sâmbătă, iar probele depistate pozitiv le vom trimite la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare. Aşteptăm răspunsul celor de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş pentru probele analizate de ei”, a precizat dr. Carmen Sima.

Cei de la DSVSA Maramureş au terminat de analizat probele recoltate, nefiind constatat niciun pericol pentru consumatori.

“În data de 4 iunie au fost eliberate buletinele de analiză pentru materiile prime analizate în cadrul laboratorului DSVSA Maramureş. Laboratorul nostru, în cazul oricăror anchete care vizează tulburările digestive, are obligaţia de a recolta probe din materiile prime, ceea ce am şi făcut. Au fost analizate probe din carne muşchiuleţ de porc, brânză proaspătă de vacă, telemea, piept de pui dezosat cu piele şi pulpe de pui dezosate fără piele. Au fost investigate în direcţia salmonella, lysteria, E-coli şi stafilococul coagulazo-pozitiv. Rezultatele obţinute nu sunt de natură să pună în pericol sănătatea consumatorului, încadrându-se în parametrii admişi de regulamentele europene. Produsele investigate de noi au fost în stare crudă, dar poate exista contaminarea după tratament termic”, a arătat Sima Sirtonius, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, pentru Axanews.ro.

Ca să fie declarată oficial toxiinfecţie alimentară trebuie întrunite cel puţin trei condiţii, respectiv identificarea agentului patogen în produsul alimentar, în secreţiile biologice şi în vomă. Dacă nu se întrunesc aceste minime trei condiţii, nu se poate vorbi de toxinfecţie alimentară.

Mai multe stiri pe Axanews.ro 

Dragoş HOJDA

1 COMENTARIU

  1. De ce au disparut probele duminica?De ce s-a inbolnavit o persoana dintre organizatori careia i s-a servit masa de la banchet luni???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here