SUSPICIUNE CONFIRMATĂ – A fost Salmonella! 25 copii și adulți au ajuns la Infecțioase, în Baia Mare

1130

Au venit rezultatele de laborator în cazul micuților de la grădinița din Baia Mare și a îngrijitorilor acestora, care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase după masa servită la unitatea de învățământ. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș au confirmat că a fost vorba despre Salmonella.

În cursul săptămânii trecute, mai mulți părinți ai copiilor de la o grădiniță particulară au ajuns cu aceștia la Urgență, la Infecțioase. Aceștia au prezentat stări de rău, vărsături, greață, diaree. Simptomatologia a fost similară cu cea a infestării cu Salmonella.

# Jumătate din consumatori s-au îmbolnăvit
Reprezentanții DSP Maramureș au confirmat, odată ce au ajuns rezultatele de laborator, că suspiciunile s-au adeverit. „Au fost, în total, 50 de consumatori, însă numărul total de îmbolnăviri a fost 25. Pe grupe de vârstă, am avut 11 cazuri din grupa 1-4 ani, 12 cazuri din grupa 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 de ani și un caz din grupa de vârstă 35-44 de ani. Formele clinice au fost medii și ușoare: greață, vărsături alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, subfebrilități. S-a identificat în coprocultura a patru copii și doi adulți din personalul angajat Salmonella cu grup D. Totodată, din probele de mâncare, de alimente preparate, s-a identificat tot Salmonella grup D”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

# Rezultatele, trimise la Cantacuzino
În prezent, rezultatele au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru a se identifica fenotipul și genotipul de Salmonella. Conform informațiilor existente, mâncarea în care s-a găsit Salmonella a fost un produs gătit cu leurdă și o supă. “Așteptăm rezultatele de la Institutul Cantacuzino. Momentan, grădinița a fost închisă. Toți pacienții au beneficiat de spitalizare de zi. Acestea sunt rezultatele anchetei preliminare. Așteptăm și rezultatele de la DSVSA, care au prelevat probe din alimente”, a adăugat Rareș Pop, care a spus că virusul putea proveni din mai multe surse. Rămâne de văzut dacă există vreun membru al personalului care să fie purtător sau dacă a fost vorba strict de vreun aliment.

Cătă ȚINEGHE

Citește și

ACTUALIZARE – GRAV – Grădiniță închisă în Baia Mare, după ce mai mulți copii au ajuns la spital. Există suspiciunea unei toxiinfecții alimentare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here