SURPRIZE LĂPUȘENE – Neașteptatul potențial de pe Valea Râoaia

512

Teoretic, la o primavedere, locul nu prevesteste nimic. Valea Râoaia se gaseste la iesirea din Lapusul Românesc spre Baiut, faci dreapta de la podul peste Lapus. Absolut nimic nu sugereaza ca aici vei gasi istorie, credinta, potential turistic imens plus o trecere spre… Botiza!

Sigur, cu conditia sa poti parcurge drumul… O spune si primarul comunei Lapus, Ioan Buda: „Din pacate, au lucrat si au reabilitat drumul forestier, atâta de bine l-au facut ca acum abia se poate circula… Acum suntem in negocieri cu silvicii, e un drum forestier si facem acte sa-l transformam in drum comunal!”. Are si motive primarul: drumul incepe pe o portiune de cartier al Lapusului, cu 2-3 strazi, ajunge in dreptul a trei lacuri cu peste, contestate si controversate, dar ele exista! Apoi, incep sa apara casele de vacanta, drumul intra intre dealuri inca line, inainte de a intra in muntii Lapusului si ajunge la manastirea Râoaia. Un loc unde te poti inchina si te poti elibera sau curata de cele zilnice. Dar periplul abia incepe! „Cred ca la momentul acesta sunt 20-30 de cabane si case de vacanta construite sau in constructie pe valea aceea! |n sfârsit, s-a inteles potentialul zonei si ma bucur. Însa mai avem un hop mare de trecut. Avem 980 de hectare de padure, recunoscute odinioara de un guvern liberal al Bratienilor, pe care silvicii nu ne-o retrocedeaza. Este acolo si zona cvasivirgina!” spune primarul Buda.

Asa ajungem si la istorie, nu inainte de a vedea si doua locatii de stâne. Care completeaza oferta si potentialul absolut neasteptat al vaii Râoaia. Apoi, vine acel loc istoric, „La piatra”, unde satenii au montat o piatra memoriala pe o stânca, deasupra unui izvor, care consfinteste initiativa Guvernului român de acum 90 de ani, de a da padurea Râoaia satului Lapus.

De aici in sus, padure! Dar nu inainte de a bifa si importanta economica a zonei si a vaii! De aici se alimenteaza cu apa ce ulterior intra in magistrala si apoi in statii de tratare atât orasul Târgu Lapus, cât si comuna Lapus! Sunt doua prize de apa separate, facute independent, iar valea aceea ce pare nevinovata hraneste cu apa potabila un oras si o comuna!!!

|n fine, cireasa de pe tort vine la capatul drumului forestier. „Am mai avea nevoie de inca 500 de metri de drum si intram, peste dealuri, in teritoriul comunei Botiza, si se iese undeva pe Valea Sasului, la izvor, cred”, spune edilul. Confirmând valoarea turistica a unui loc ce nu prevesteste, la intrare, mai nimic…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here