SURPRIZE LA SĂPÂNȚA – Crucile vesele, străvechi? (VIDEO)

557

La timpul prezent, exista conflicte deschise la Sapânta intre mesterii de cruci, urmasii lui Stan Patras si alte parti implicate intr-un fel sau altul in conflict. Cum nu exista nici un fel de dovada ca Stan Ioan Patras ar fi fost primul care a facut cruci, fara sa se fi inspirat de undeva, ni s-a sugerat sa mergem sa vizitam cimitirul vechi al satului, mai spre mijlocul firului principal de drum prin Sapânta.

Evident, n-am ascultat nici una dintre parti, mai ales ca nu sunt doar doua… binecunoscut fiind faptul ca aici, la Sapânta (la fel ca-n Bogdan Voda sau Borsa… printre altii), adevarul absolut e intotdeauna in gura interlocutorului si daca nu-l crezi, devii dusman pe loc, al satului, al comunitatii, papistas sau chiar agent al Statului paralel… Am purces deci in cimitirul vechi al Sapântei, unde nu am primit raspunsuri clare, dar ni s-au ridicat semne de intrebare.
Chiar la intrare, troneaza o cruce de piatra, atipica, vizibil foarte foarte veche, ce poarta una dintre date 1860. Cu mult inainte de perioada in care a lucrat Stan Ioan Patras. Evident, situatia nu lamureste proprietatea unuia sau a altuia asupra crucilor vesele, nici conflictele si luptele in instanta. Dar sugereaza ca acele cruci vesele sunt mai degraba un bun comun al Sapântei. Ca sapântenii au privit moartea cu umor demult de tot…
„Asta ii dinainte de Stan Patras facuta precis, asta nu-i facuta de-acuma. Nu stiu cine-i aiesta, Deacu. Da’ aiasta ii cea mai veche cruce din cimitiru’ vechi!” spune Grigore Stan, localnic ce ingrijea mormintele familiei.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here