SURPRIZĂ CULTURALĂ – Centru de cercetări teologico-filosofice, în Dragomireşti

645

Premieră culturală în Maramureş, la Dragomireşti. Începând cu mijlocul lunii aprilie, oraşul are un Centru de cercetări teologice, sub egida Academiei Române. Practic, obiceiurile sunt cercetate din perspectivă teologică şi filosofică.Aici vin specialişti în domeniu, care sunt cazaţi la diverse pensiuni, pentru a participa la simpozioane tematice. Prima acţiune de acest fel a avut loc în 13-14 aprilie, a explicat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, primarul Vasile Ţiplea. La inaugurare a participat şi Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, dar şi personalităţi din mediul academic şi religios, respectiv personalităţi politice, originare din Dragomireşti.

“Intenţia noastră să facem aici o cercetare serioasă a datinilor şi a obiceiurilor. E posibil ca în 25 de ani să nu le mai avem, întrucât încep să dispară ultimii reprezentanţi ai artei maramureşene”, a precizat Vasile Ţiplea.

Cercetări pe trei secţiuni

Pentru eficienţă, spune edilul, cercetările se desfăşoară pe trei secţiuni – istorică, teologică-filosofică şi etnologică. Există trei coordonatori – Cosmin Cozmuţa de la Facultatea Teologică din Cluj, Ioan Bizău din Ieud şi conf. dr. Delia Suiogan de la Centrul Universitar Nord Baia Mare. Pe partea de teologie-filosofie se lucrează cu conf. univ. dr. Petru Dunca.

“Practic, intenţia noastră este să avem un şezământ care să ofere rezultate”, a explicat primarul Vasile Ţiplea, mai ales că există un interes deosebit din partea preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop pentru acest obiectiv cultural, care va susţine cu carte întreaga activitate.

Centru realizat în numai opt luni

Cel mai interesant lucru este că imobilul a fost clădit de la zero în numai opt luni, în exclusivitate din bugetul local. Fondurile au totalizat aproximativ 400.000 de lei. “Va fi un centru funcţional”, a explicat, cu mândrie, edilul, el însuşi licenţiat în Teologie Ortodoxă. În plus, se observă mentalitatea dobândită în activitatea desfăşurată în străinătate. A locuit patru ani în SUA, în Michigan şi Texas, după care s-a întors în Cluj. În 2016, Vasile Ţiplea a devenit primar al oraşului Dragomireşti şi a început să pună în aplicare planurile sale de dezvoltare a localităţii. În interiorul centrului se află o mulţime de cărţi. “Avem un fond de carte care se actualizează permanent. Avem, în prezent, aproximativ 50.000 volume. 30.000 sunt din biblioteca Şcolii Gimnaziale “Liviu Rebreanu”, care se află în reabilitare. Celelalte 20.000 sunt din Biblioteca Orăşenească “Vasile Pârvan”. Biblioteca nu a avut condiţii foarte bune, astfel că multe cărţi s-au deteriorat. Automat, acestea sunt mai delicate”, a explicat Vasile Ţiplea.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here