SUIŞURI ŞI COBORÂŞURI – Mărturisirile unui tânăr băimărean reţinut pentru diverse infracţiuni

551

Ale tinereţii valuri îi determină pe mulţi adolescenţi să încalce regulile societăţii şi să comită, astfel, multiple infracţiuni. Nu sunt puţini, iar aceştia îşi riscă viitorul pentru diverse “găinării”. Iată mărturisirile făcute de unul dintre ei.

Radu are, în prezent, 21 de ani, însă adolescenţa sa a fost presărată de diverse contacte nedorite cu oamenii legii. Cu alte cuvinte, s-a jucat, adeseori, cu focul.

# Capace furate de la maşini
La început, se ocupa de furturi… nocturne. “Obişnuiam să merg cu un prieten să culegem capacele de la roţi. Preferam zonele mai puţin luminate din cartiere. Am reuşit să dăm lovitură după lovitură, în felul ăsta. La un moment dat, ne-am perfecţionat şi ne descurcam să facem toată operaţiunea în câteva secunde. Ba stăteam eu la pândă, ba el. Când am văzut că ne merge, am trecut şi la zonele luminate. Ne luam glugi în cap, pentru ca, în cazul în care ne vede cineva, să nu ne recunoască feţele. Ne-a mers aşa multă vreme. Vindeam capacele la alţi doritori, pe care îi cunoşteam. Nu înţeleg ce mă determina să fac asta, pentru că bani aveam în casă. Cred că, mai degrabă, pentru adrenalină acţionam. Ne credeam “şmecheri”. Când am văzut că ne merge, am dat bătaie în continuare. Făceam bani de buzunar, pe care îi cheltuiam la pariuri, pe ţigări sau “legale” sau alcool, la ieşirile cu alţi prieteni. Ne-a mers bine. Până într-o seară”, a relatat Radu.

# Prins cu câinele poliţist
Acesta spune că momentul respectiv nu-l va uita niciodată. “Un prieten din cartier ne-a spus că nu i-ar strica nişte capace noi. A spus că ar prefera să ne dea nouă bani decât să îşi ia din magazin. Am mers la “colectat”. Adrenalina de moment ne-a împins să mergem pe loc să luăm capacele. Nu am mai ţinut cont de faptul că nu aveam glugă şi hainele de o culoare care-ţi sărea în ochi. Am văzut două maşini parcate sub un stâlp de iluminat care “bătea” mai slab. Ne-am dus, totuşi, cu toate că nu era noapte, era vreo ora 22.30. Câtă vreme eu scoteam capacele, prietenul meu stătea la pândă. La un moment dat, cineva a strigat de la o fereastră că ce facem acolo. Probabil a sunat şi la 112. În orice caz, am aflat ulterior, am avut şi ghinion. O patrulă de poliţie se afla în apropiere. Am luat-o la fugă printre blocuri şi m-am trezit, după două minute, cu un poliţist cu un câine în lesă care fugea după mine. La un moment dat, a dezlegat câinele, iar acesta a sărit pe mine şi m-a doborât. M-am speriat îngrozitor, aşa că nu am mai reacţionat în vreun fel. M-au prins şi m-au băgat în dubă. Mi s-a spus că voi avea probleme dacă nu divulg şi numele băiatului care mă însoţea. L-am dat, pentru că m-am speriat. S-au dus la el acasă, unde se ascundea, şi l-au ridicat şi pe el. Ne-am trezit amândoi la audieri. Ne-au ţinut toată noaptea la poliţie şi ne-au pus tot felul de întrebări. Am mărturisit tot, pentru că nu aveam ce să fac”, a povestit Radu.

# Reţinut pentru 24 de ore în urma unei bătăi
“Grozăvia” l-a liniştit o bună bucată de timp, întrucât ştia că o infracţiune similară l-ar putea depune “la răcoare”. Însă, încă tânăr fiind şi teribilist, chiar dacă nu a uitat episodul reţinerii, nu s-a liniştit de tot. Nu a mai furat capace, însă a comis altă infracţiune. “Un băiat ne-a filmat pe mine şi pe nişte prieteni şi a postat filmuleţul pe Internet şi a scris nişte lucruri anormale despre noi. Filmuleţul a fost distribuit şi am aflat de el. Ne-am interesat cine e băiatul şi l-am luat la colţ. L-am întrebat de ce a făcut ceea ce a făcut şi l-am lovit. I-am dat câteva “bucăţi”, pentru ceea ce a făcut. Băiatul a ajuns la spital şi a depus plângere împotriva mea şi a unui prieten. Au venit poliţiştii şi ne-au reţinut. Am stat 24 de ore acolo. A fost un coşmar, pentru că ştiam că urmează să ne aresteze. Număram fiecare minut şi trăiam într-o spaimă continuă. Mă gândeam că nu aş putea suporta închisoarea. Cine ştie ce mi se întâmpla acolo. În plus, să stau închis, fără să îi văd pe oamenii la care ţin. În cele din urmă, instanţa nu a decis să ne dea arest preventiv şi am scăpat cu control judiciar. Au fost clipe groaznice. Atunci mi-am dat seama, cu adevărat, că tot ceea ce am făcut până acum a fost greşit. Mi-am supărat familia, prietena şi pe toţi cei dragi. Atunci m-am cuminţit cu adevărat. Acum lucrez şi sunt fericit alături de prietena mea”, a spus Radu.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here