SUB LITERA LEGII – Pensionarii maramureșeni cer mai multă protecție din partea polițiștilor

211

Pensionarii sunt, alături de copii, cea mai vulnerabilă categorie expusă unor infracțiuni, fiind mai ușor de manipulat, tocmai de aceea fiind ținta infractorilor. În cadrul ședinței Consiliului Județean al Persoanelor Vârtstnice, desfășurată la Prefectura Maramureș, reprezentanții pensionarilor din județ au cerut mai multă protecție din partea poliției de proximitate.

De altfel, pe tot parcursul sezonului estival, la nivel de județ au avut loc fel de fel de întâlniri între Poliția de Proximitate și pensionarii din județ, fiind aduse în discuție problemele acestei categorii sociale.

“Poliția de Proximitate are ca principală atribuție apropierea cat mai stransă de comunitate, ceea ce determină prezența lor în comunitate. Pensionarilor maramureșeni le-au fost aduse la cunoștință riscurile la care se expun și care sunt modalitățile prin care să evite să devină victimele unor infracțiuni. Au fost 83 de activități, pensionarilor fiind recomandat să nu permită persoanelor străine să intre în apartamente dacă locuiesc singuri, să evite deplasarea pe stradă după lăsarea întunericului, să nu își expună la vedere bunurile de valoare, iar în cazul celor care locuiesc în case izolate să țină legătura cu rudele sau cu persoanele apropiate”, au precizat reprezentanții Poliției de Proximitate.

Pensionarilor, ca de fiecare dată, li se mai recomandă să nu consume alcool, să nu aibă încredere în persoane necunoscute de genul comercianților voiajori, să aibă grijă la cerșetori, care nu sunt ceea ce par de foarte multe ori, dar și să aibă relații bune cu vecinii.

Ștefan Lupșa, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Varstnice Maramureș, a precizat că sunt mulți pensionari care nici măcar nu știu că există polițiști de proximitate. Mai ales că pensionarii cad din ce în ce mai des pradă infractorilor.

“Și persoanele rău famate se perfecționează și acționează în consecință, fiind tot mai multe infracțiuni. Numai zilele trecute un pensionar a venit la mine să îl ajut cumva cu un împrumut de la CAR pentru că a rămas fără pensie. De la bancă și pană acasă a rămas fără pensie, fiindu-i sustrasă în timpul zilei. Și atunci eficiența Poliției de Proximitate ar fi mai bună poate dacă populația ar cunoaște cine sunt acești polițiști de proximitate din fiecare zonă. Să știe unde e de găsit, un număr de telefon etc. Nici nu știu unde să îl caute pe acest polițist de proximitate. Toată lumea știe de 112 și atât, dar poate ar ajuta și cunoașterea polițistului de proximitate“, a spus Lupșa.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here