SUB AMENINŢAREA RUJEOLEI – Îngrijorător de multe cazuri în Maramureş. Ce recomandă medicii

415

Credeaţi că numai gripa dă greţuri şi dureri de cap românilor? Nici vorbă! Pe lângă epidemia de gripă, există şi una de rujeolă, confirmată de medici, la nivel naţional. Nici Maramureşul nu a scăpat de afecţiune. În fiecare săptămână, se înregistează noi cazuri.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), umărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, în România, raportate până la data de 1 februarie (ultima raportare), este de 15.733. Din total, 60 s-au soldat cu deces. La ultima raportare (28 ianuarie – 1 februarie), au fost raportate 30 de cazuri noi, în Bucureşti şi opt judeţe. Cele mai multe au fost în Bihor, 9 la număr, Mehedinţi, 6, respectiv Buzău, 5. Urmează Maramureşul, cu 3 cazuri noi, urmat de municipiul Bucureşti şi judeţul Timiş, cu câte 2, respectiv Argeş, Ilfov şi Teleorman, cu câte 1.
“Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu două-patru săptămâni. Confirmarea şi clasificarea unui caz durează, în medie, trei săptămâni”, au explicat cei de la CNSCBT.

25 cazuri în judeţ

La nivelul judeţului Maramureş, situaţia este îngrijorătoare, recunosc reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş.
“În total, am avut de la începutul sezonului rece, 25 cazuri în judeţ. Numărul de situaţii vine în contextul epidemiei care s-a manifestat în ultimii trei ani. Nu este numai la noi, în România, epidemie de rujeolă, este şi în alte ţări din Europa. Însă, da, ne îngrijorează situaţia, întrucât nu trebuie să avem niciun caz. Există doze de vaccin, nu este nicio problemă în acest sens. Repartizarea dozelor se face în funcţie de solicitările medicilor de familie. Câte solicită atâtea le repartizăm. Vaccinul este singura modalitate de prevenţie. Stoc avem suficient, trebuie ca lumea să meargă la cabinetele medicale”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului, Carmen Sima, directorul adjunct al DSP Maramureş.

Ce este rujeola şi cum se transmite

Conform csid.ro, bolile copilăriei par banale, dar ele trebuiesc diagnosticate corect, la timp, iar asta pentru că necesită tratament simptomatic şi izolare, în caz contrar putând duce la complicaţii serioase şi mortalitate. Ele se pot manifesta atât la copii, cât şi la adulţi, iar în cazul celor din urmă formele sunt mai grave. Rujeola (sau pojarul) este o boală infecto-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic, se manifestă prin febră, erupţie, complicaţii frecvente şi severe.
„Sursa de infecţie este exclusiv umană, prin bolnavii acuţi în diverse forme de boală. Nu există purtători sănătoşi. Perioada de contagiozitate se extinde din ultimele zile ale perioadei de incubaţie până în convalescenţă. Bolnavii răspăndesc virusul prin picăturile de salivă”, a precizat medicul pediatru Cristina Mihăilă pentru csid.ro.
Calea de transmitere este aerogenă, prin contact direct, şi, mai rar, indirect, prin obiecte, lenjerie. „Receptivitatea este generală, cu excepţia sugarilor sub 4-6 luni, care sunt protejaţi prin anticorpii transmişi de la mamă. Poate apărea la orice vârstă la persoanele nevaccinate sau, în cazul celor vaccinate cu o singură doză, boala se poate manifesta la un interval de 18-20 ani (prin epuizarea anticorpilor)”, a spus medicul pediatru Cristina Mihăilă.

Cum stăm cu gripa la nivel naţional

Iar ameninţarea rujeolei vine în contextul unei alte epidemii, de gripă. Aceasta continuă să facă victime în ţară. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională. Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, iar rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate s-a mentinut la peste 60%. Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii)
înregistrat la nivel naţional a fost de 145.622, cu 34,5% mai mare, comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (108.240) şi cu 8,5% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (134.201). S-au înregistrat la nivel naţional 3.455 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul ţării.
Au fost înregistrate 80 de cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu zece mai puţine faţă de săptămâna anterioară şi cu 47 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent. De la începutul sezonului 2018-2019, au fost inregistrate 91 decese confirmate cu
virus gripal, din care 70 tip A, subtip (H1) pdm09, 11 tip A, subtip H3 şi zece tip A, nesubtipat/ în curs de subtipare, faţă de 17 în sezonul precedent, în perioada similară, din care 11 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 si 6 cu virus gripal tip B.

Maramureşul, sub media regională la cazurile de gripă

Conform ultimei raportări, numărul total de cazuri de gripă în ţară este de 1.255, din care cele mai multe, aproape jumătate, sunt AH1, 615 la număr. Numărul total de decese a fost de 91.
În Maramureş, au fost confirmate două cazuri de gripă, ambele AH1. Judeţul nostru se află sub media regională. În Bihor, sunt opt cazuri, cinci de AH1, unul de AH3, două de tip A nesubtipate. În Bistriţa-Năsăud, nu a fost confirmat niciun caz. În Cluj, sunt 25 cazuri, din care 5 sunt de tip AH1, unul de tip AH3 şi 19 sunt de tip A nesubtipate. În Satu Mare, sunt 16 cazuri, din care zece de tip AH1, două de tip AH3 şi alte patru de tip A neusbtipate. Iar în Sălaj, sunt cinci cazuri, patru de tip AH1 şi unul de tip AH3.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here