STUDIU- Românii, cei mai interesați est-europeni de mașinile electrice

165

36% dintre românii care au în plan cumpărarea unei mașini sunt interesați de a da banii pe o mașină electrică, chiar dacă stațiile de încărcare din România sunt destul de puține și nu se găsesc în toate județele țării. Un studiu recent arată că 25% dintre români consideră că doar peste 20 de ani vehiculele electrice vor depăși numărul vehiculelor cu motor convențional. Același studiu mai scoate în evidență faptul că germanii sunt mai sceptici decât majoritatea europenilor cu privire la viitorul mobilității electrice, cu toate că au o infrastructură mult mai dezvoltată a stațiilor de încărcare decât a multor țări din Europa.

Studiul realizat de E.ON ;i Kantar EMNID arată că românii sunt printre cei mai deschiși europeni la ideea de a achiziționa autovehicule electrice, 36% dintre cei chestionați și care se aflau în căutarea unei mașini noi, intenționau să cumpere una electrică.

Documentul citat subliniază, fără a fi o surpriză neaparat, că este exclus ca România să ajungă vreodată la performanța de a avea un parc auto format în majoritate din vehicule electrice. 25% dintre conaționali previzionează că vehiculele electrice ar putea depăși numărul vehiculelor cu motor convențional abia peste 20 de ani.

“De fapt, în Europa de Est regăsim cele mai negative proiecții privind viitoarea eră a mobilității. De exemplu, doar 15% dintre cehi consideră că mașina electrică ar putea deveni regina șoselelor în următorii 10 ani. Cei mai sceptici se declară ungurii, cu doar 14 procente dintre respondenți, convinși fiind că schimbarea se va face în cel mult un deceniu. În România, unul dintre principalele motive descurajante pentru cei care nu s-au lăsat încă convinși să investească în mașini electrice ar fi numărul scăzut de stații de încăărcare”, precizează autorii studiului.

La polul opus sunt germanii care, deși nu se pot plânge de lipsa infrastructurii dacă vorbim despre stațiile de încărcare, majoritatea dau vina ba pe preț, ba pe autonomia redusă asigurată de baterie.

“Prin urmare, Germania se poate lăuda cu cel mai mare număr de sceptici cu privire la noua eră a mobilității. O treime dintre germani nu cred că vehiculele electrice le vor surclasa vreodată numeric pe cele care consumă benzină sau diesel. Deși în ultimii ani în Germania s-au făcut progrese uimitoare atât la capitolul infrastructură, cât și referitoare la varietatea de modele oferite și la prețul de vânzare al acestora, doar 16% dintre cei interesați să cumpere o nouă mașină, vor achiziționa un autoturism electric”, arată studiul.

Apoi, interesant este că 43% dintre turcii chestionați s-au declarat convinși că mașinile electrice vor ajunge să domine șoselele în maximum 10 ani, în timp ce italienii văd și ei partea plină a paharului, 37% subscriind la părerea celor din Turcia.

Toate aceste rezultate fac parte din studiul “Trăind în Europa”, fiind chestionați circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here