STUDIU CE – Nu există garanții că presa din România este independentă din punct de vedere politic

629
Microphones prepared for press conference or interview isolated on white background. 3d illustration

Conform unui studiu efectuat de Comisia Europeană, citat de spotmedia.ro, în România pluralismul pieţei este domeniul de cel mai mare risc (76%) dintre cele patru analizate în cadrul Instrumentului de monitorizare a pluralismului mass-media, alături de protecţia elementară a dreptului la exprimare şi informare, independenţa politică şi incluziunea socială. La acest capitol, doi indicatori sunt la cel mai înalt nivel (97%), respectiv influenţa proprietarului sau comercială asupra conţinutului editorial şi gradul de concentrare al platformelor online.

“Şi în ceea ce priveşte independenţa politică scorul de risc este mare în România, fiind evaluat la 76%, şi el se explică prin chestiuni precum legislaţia şi reglementările sau lipsa lor. În România, apreciază secţiunea studiului dedicat României, nu există garanţii că media este independentă din punct de vedere politic (risc 90%) sau autonomă din punct de vedere editorial şi nu există legislaţie sau autoreglementare la nivelul profesiunii care să prevină conflictul de interese, să limiteze controlul direct sau indirect al partidelor politice sau să protejeze autonomia media în numirea redactorilor şefi. Când vine vorba despre site-urile de ştiri, riscurile privind independenţa politică sunt şi mai mari”, scrie spotmedia.ro.

România stă ceva mai bine când vine vorba despre incluziunea socială, care are un risc de 70%. Principalii factori ai acestui risc sunt accesul minorităţilor la media (75%) şi gradul de alfabetizare media (89%), care are legătură şi cu dezvoltarea competenţelor digitale şi politicile pentru combaterea intoleranţei online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here