STRIGOII MARAMUREŞULUI (2) – Povestea Pălăguţei din Cicârlău

46483

O vorbă românească spune că “gura lumii nici pământul n-o astupă”. Ar putea fi adevărată afirmaţia şi în sens enigmatic? Maramureşul este plin de mistere, fiind un ţinut cu o bogată istorie. Iar aici nu vorbim atât despre istoria scrisă, cât despre cea orală. Evident, pentru că vorbim despre istoria orală, e limpede că maramureşenii au trăit şi au văzut multe, în anumite condiţii ori în altele, astfel încât i-a făcut să creadă în fel şi fel de poveşti, cu un sâmbure mai mare sau mai mic de adevăr. O astfel de legendă este cea a strigoilor.

Strigoii sunt, în mitologia românească, sufletele rele ale morților, despre care se crede că ar ieși noaptea din mormânt și s-ar transforma într-un animal sau într-o apariție fantomatică, pentru a pricinui relele celor vii. Strigoii sunt niște creaturi „mitologice” ale poporului dac adoptate ulterior de catre poporul român. Dacii considerau strigoii reprezentarea răului, spiritele celor adormiți ale căror fapte nu au fost demne de intrarea în „Împarația lui Zamolxis”, dar aceste date fiind transmise doar pe cale orală, legenda și-a pierdut conținutul inițial. Ulterior poporul român i-a transformat în niște creaturi insetate de sânge cu puterea de a lua orice forma si de a controla gândirea persoanelor expuse din acest punct de vedere (oameni sub influența alcoolului, oameni cu probleme psihice, etc). Acest cuvânt este derivat din cuvântul român “strigă”, care este la rândul său legat de italienescul strega, ce înseamnă vrăjitoare. În folclor apar multe referințe la aceste entități, prin poveștile cu strigoi.

# Povestea Pălăguţei din Cicârlău
Însă, probabil, cea mai tulburătoare şi cunoscută poveste este cea a fantomei care bântuie DN 1C, în zona Cicârlău. Mulţi şoferi au mărturisit că au zărit fantoma unei tinere fete. Întreaga grozăvie porneşte de la o întâmplare care s-ar fi produs în perioada interbelică, undeva în jurul anului 1930. Tânăra respectivă, cunoscută în tradiţia populară drept Pălăguţa, era excesiv de frumoasă. Din acest motiv, bărbaţii din sat erau înnebuniţi după ea, astfel că femeile au acuzat-o de vrăjitorie. Legenda spune că femeile au răpit-o într-o seară, au dus-o pe câmp într-un lan de porumb şi au omorât-o în bătaie. De atunci, spiritul fetei s-ar întoarce, pentru a se răzbuna pe nedreptatea care i s-a făcut. Mulţi bătrâni au susţinut, de-a lungul vremii, că s-au întâlnit cu spiritul Pălăguţei. Culmea, nu numai ei. Mulţi şoferi au spus că au zărit o prezenţă neobişnuită şi nefirească, încadrată în capitolul paranormalului, în zona Cicârlău şi a drumului naţional. Ba mai mult, unii conducători auto au publicat fotografii, chiar pe reţelele de socializare, care atestă o imagine transparentă, care înfăţişează o femeie, pe marginea şoselei sau chiar pe carosabil. În plus, să mai spunem că, de-a lungul anilor, în zonă, s-au produs şi multe accidente rutiere.

(Va urma)

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here