STRIGATUL PESTE DEAL – Obiceiuri de Paște, în satele din Maramureș

682

Unele obiceiuri din stăbuni se păstrează în satee din Maramureș până în zilele noastre. La Groși, de exemplu, tinerii aprind focuri pe un deal şi strigă într-un glas „Hristos a înviat”. Ei sunt auziți de feciorii din satul vecin, care, de pe altă colină, răspund: „Adevărat a-nviat!”
În noaptea de Înviere, nainte de începerea slujbei, mai mulți tineri se adună pe o colină din sat şi aprind un foc mare. „Cu o săptămână înante, feciorii din sat pregătesc focul. Adună vreascuri, lemne, cauciucuri şi le duc pe deal, iar în noaptea de Înviere le dau foc”, spune un localnic. Apoi, credincioşi adunaţi în curtea bisericii, care e află la poalele dealului pe care s-a aprins focul, strigă ”Hristos a-nviat”, iar tinerii răspund ”Adevărat a-nviat!”, ritual care se repetă de trei ori. Focurile ritualice au un simbol purificator, iar în timp ce bat clopotele la biserică, este anunţată Minunea din această noapte magică, Învierea Domnului.
În timp ce focul se stinge, un grup de bărbaţi cântă pricesne, iar apoi, lumea se îndreaptă încet spre biserică, unde are loc slujba de Înviere. Tot satul este prezent, iar noaptea trecută, taragotistul Dumitru Dobrican a adus o notă de culoare întregului ritual. El a însoţit alaiul în ritualul înconjurării bisericii, acompaniind preoţii cu taragotul său. Întreg satul este prezent la slujba de Înviere care începe la miezul nopţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here