STRIGĂTOR LA CER – Minore sechestrate, violate şi obligate să se prostitueze, în Baia Mare

8602

În data de 22 octombrie 2018, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Maramureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, au efectuat un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş. Acestea s-au făcut într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de un număr de trei suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal şi act sexual cu un minor. Atenţie, urmează detalii şocante!

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada martie 2017 – octombrie 2018, pe raza municipiului Baia Mare, un suspect, beneficiind de sprijinul larg şi contribuţia altui suspect în cauză, a iniţiat şi a desfăşurat în mod coordonat, sistematic, ample activităţi de racolare repetată a unor fetiţe minore, unele având chiar vârste foarte fragede (începând de la 11 – 12 ani până la 17 ani) în scopul exclusiv de a le influenţa şi a le determina să practice prostituţia în favoarea lui.

# Un mod de operare profund imoral
Acest demers profund ilicit şi imoral a inclus o atentă recrutare a minorelor din medii cu un nivel de educaţie şi de moralitate scăzut, cu părinţi dezinteresaţi şi având la rândul lor probleme de natură socială şi financiară, aceste criterii permiţându-i suspectului să acţioneze în sensul atragerii fetelor în anturajul lui, atragere exercitată prin diverse metode: fie promisiunea facilitării prieteniilor dintre fete şi anumiţi băieţi din anturajul suspectului pentru care minorele manifestau afecţiune (condiţie folosită de către suspect pentru a le crea dependenţă faţă de el), fie promisiunea „protecţiei” pe care afirma că le-o va acorda faţă de părinţi sau autorităţi în cazul în care aceştia s-ar sesiza despre activităţile victimelor, fie promisiunea oferirii unor sume de bani pentru a-şi cumpăra diverse lucruri pe care şi le doreau.

# Le-a promis marea cu sarea, după care le-a păcălit
S-a reţinut că în perioada 2 – 26 martie 2017, suspectul a racolat şi a găzduit două minore în imobilul situat în municipiul Baia Mare, promiţându-le că le va ajuta să ajungă în Germania. În realitate, suspectul le-a sechestrat pe minore în imobilul respectiv, împotriva voinţei acestora şi profitând de vulnerabilitatea cauzată de vârstă şi de lipsa de experienţă, le-a obligat, prin diferite forme de constrângere, să întreţină în mod repetat relaţii sexuale atât cu el, cât şi cu mai mulţi prieteni de-ai săi, inclusiv cu proprietarul imobilului. Acest lucru s-a întâmplat în schimbul unor sume de bani pe care şi le-a însuşit, precum şi a unor avantaje locative (permisiunea de a locui nelimitat în imobilul situat în Baia Mare şi de a nu fi obligat la plata taxelor de întreţinere generate de acest fapt).

# Nu au ţinut cont că nici măcar nu au buletin!…
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele exploatate sexual în perioada respectivă, în vârstă de 16 ani, respectiv 17 ani, au fost ţinute cu forţa în imobilul situat în Baia Mare, împoriva voinţei acestora, fiind violate de către cei doi suspecţi în cauză, în pofida opoziţiei victimelor şi a refuzului de a accepta acest tratament. Din cercetările efectuate în cauză, până la această dată, au fost identificate alte patru minore cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, obligate de către suspecţi la practicarea prostituţiei.

# Profita financiar din raporturile sexuale
S-a reţinut că suspectul le–a obligat pe minore să întreţină relaţii sexuale cu acesta, fie în scopul dezvirginării acestora, fie de a le învăţa cum să se comporte cu clienţii în timpul actului sexual, ulterior profitând de ascendentul avut asupra lor şi determinându-le să practice prostituţia în beneficiul său. De asemenea, sus-numitul a pretins fetelor să îi „raporteze” toate discuţiile şi toate detaliile întâlnirilor avute cu diferiţi bărbaţi, ameninţându-le că în cazul în care nu-i relatează intergral adevărul, le va confrunta cu persoanele respective sau le va „denunţa” organelor de poliţie. În acest fel, a fost indusă minorelor o stare de teamă şi de dependenţă faţă de suspect.

# Trei persoane conduse la audieri
De asemenea, din analiza conţinutului probelor administrate, s-a reţinut că suspecţii le-au determinat pe minore să practice preponderent relaţii sexuale orale, motivat inclusiv de faptul că, în eventualitatea descoperirii activităţilor infracţionale de către organele de urmărire penală, acestea nu vor putea avea dovada urmelor unor raporturi sexuale normale prin intermediul unor expertize medico-legale vizând un examen ginecologic al victimelor. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş, au fost aduse un număr de trei persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale care se impun. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, iar la percheziţii au participat şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Maramureş. Procurorii DIICOT au făcut precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here