STOP JOC! – Campionatul de volei s-a încheiat prematur. Știința Explorări a terminat pe locul 8

304

Consiliul Director al Federației Române de Volei (FRV) a decis miercuri, 18 martie, încheierea campionatelor naționale, sezonul 2019-2020, cu opt etape înainte de finalul oficial al întrecerilor.

”Nu mai avea rost să așteptăm, pentru că pe 10 mai ar fi trebuit să dăm drumul acasă jucătorilor străini. În condițiile în care avem stare de urgență timp de 30 de zile, care cu siguranță se va prelungi, puteam să las incertitudinea în teren? Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să putem porni noul campionat peste șase luni”, a declarat președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan.

Era de anticipat că se va lua această decizie, deoarece înaintea ședinței Consiliului Director al FRV, mai multe cluburi, având ca purtător de cuvânt echipa feminină Volei Alba Blaj, solicitaseră oprirea definitivă a campionatelor de volei și ”înghețarea” clasamentelor.

 „Având în vedere starea fără precedent în care ne aflăm, considerăm că în acest moment voleiul trebuie să rămână în plan secund, iar familia voleiului să pună pe primul loc nu competiția ci sănătatea actorilor implicați în acest sport. Desfășurarea, în continuare, în actualele condiții a diviziei A1 este imposibilă, iar reprogramarea calendarului competițional al diviziei A1, la sfârșitul stării de urgență, cât și a situației dramatice în care se află întreaga Europă, este improbabilă.

În argumentarea acestei poziții ne bazăm pe faptul că majoritatea cluburilor și-au întrerupt activitatea de facto, sportivii plecând spre casă în România sau spre țările de origine. În plus, pentru divizia A1 certificatele de transfer internațional expiră la data de 15 mai 2020, conform regulamentelor sportive ale FIVB. Chiar în situația fericită că viața își va relua cursul normal după terminarea stării de urgență, sportivii străini care au plecat în țările de origine, la reîntoarcerea în România, vor trebui să intre în carantină sau izolare timp de 14 zile, în condițiile reglementărilor legale în vigoare la această oră.

De asemenea, gândul tuturor sportivilor și antrenorilor, fie că sunt români sau străini, cât și ai celorlați actori implicați în volei, se îndreaptă în aceste momente spre protejarea sănătății și spre familie, nu spre jocul de volei”, se precizează în adresa trimisă federației de reprezentanții echipei Volei Alba Blaj, campioana României la Volei Feminin.

#Au fost omologate clasamentele de la finalul primei faze

Deși s-au jucat deja două etape din faza a II-a a campionatului, Consiliul Director al FR Volei a decis omologarea clasamentelor de la finalul sezonului regulat (faza I a campionatului). Cupa României în acest sezon a fost anulată .

Până la urmă decizia nu influențează negativ ierarhiile valorice din voleiul românesc, deoarece atât la feminin, cât și la masculin, există o diferență semnificativă de puncte. La feminin, Volei Alba Blaj a fost desemnată campioană, fiind urmată în clasament de CS Dinamo București și CSM Târgoviște. La masculin, campioană va fi Arcada Galați, celelalte două locuri de pe podium fiind ocupate de SCMU Craiova și CS Dinamo București.

Știința Explorări a terminat campionatul pe locul 8. Băimărenii au avut parte de un nou sezon dificil, la fel cum s-a întâmplat în ultimii ani, din cauza bugetului mic pe care l-au avut la dispoziție. În plus, au intervenit și foarte multe accidentări, astfel încât antrenorii Marius Botea și Sorin Pop au fost nevoiți să facă improvizații în formula de echipă.

Clasament Divizia A1 masculin

1. Galați      18      17      1        51-10          50p

2. Craiova   18      14      4        47-17          43p

3. Dinamo   18      14      4        44-18          40p

4. Zalău       18      13      5        42-25          36p

5. Dej          18      10      8        39-30          31p

6. Buzău     18      8        10      31-35          26p

7. “U” Cluj  18      7        11      29-38          22p

8. Explorări 18      5        13      22-45          14p

9. Câmpia Turzii   18      1        17      9-52  4p

10. Timișoara        18      1        17      7-51  4p

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here