ȘTIAȚI CĂ…? – Istoria Maramureșului, în supoziții…

270

Toata lumea stie exact cum stam cu istoria… noi am fost primii aici, poporul român s-a nascut din Decebal si Traian, horinca a fost inventata de noi, morosenii, am fost crestini inca dinainte de Isus, s.a.m.d. Dar daca n-a fost chiar asa? Mai ales ca, interesant, din istoria noastra lipsesc câteva sute de ani de izvoare scrise sau nescrise. Undeva dupa invazia romana s-a taiat firul, pâna pe la cneji si pe la Dragos si Bogdan Voda! Haideti sa ridicam macar niste semne de intrebare, decât sa ne credem gata invatati si sa propavaduim o istorie care n-are nici o baza!

Epoca veche, cu neolitic, bronz si fier, este, culmea, bine reprezentata in Maramures. Avem tumuli, osuare, vase, la Suciu, Lapus, Oarta, avem dovezi similare in vecini, la Mediesul Aurit sau Pomi. A fost viata aici, fie ea precrestina.Perioada antichitatii aduce insa primele semne de intrebare. Am avut clar daci liberi. Ca n-am avut rege dac de Maramures… n-am prea avut. Nu e clar inca nici ce trib de daci am avut, costobocii Carpatilor nordici sau dacii mari? Dar i-am avut. Nu e clar daca am avut romani. |nafara de monede, nu exista nici un fel de dovada c-ar fi trecut, mai mult decât in campanii militare de pedepsire a raidurilor de jefuire, sau pentru comert, dincolo de cetatea Porolissum din Salaj. Cu un drum, ar trebui sa amintim ca dacii n-au avut in zona traditia infiintarii de cetati, deci cei care dau inainte, patriotic, cu cetatile dacice… se cam avânta. Apropo, pâna si ceea ce se poate vedea la Sarmisegetuza azi sunt urme lasate de la filmari, plus reabilitari dupa cum au vrut unii si altii.

Epoca medievala incepe sa aduca dovezi istorice. Daca isi imagineaza cineva ca popoarele migratoare, fie ele in trecere, n-au lasat urme… se inseala. De la coifuri celtice la dovezi ale trecerii slavilor, sunt de toate. Ba cica Almos, tatal legendarului rege hun Arpad, ar fi murit in lupta la Cuhea, cu românii. Nici o dovada.Apropo de maghiari. „Primii migratori care au invadat in evul mediu Câmpia Panonica au fost hunii, condusi de Attila. Dupa moartea lui Attila in 453 a urmat dezintegrarea militara a hunilor. Au fost apoi definitiv inlaturati de catre gepizi, triburi germanice, care au pus stapânire pentru circa o suta de ani pe estul acestui teritoriu. Acestia au dominat Bazinul Panonic la est de Dunarea de Mijloc de-a lungul Tisei si nord-vestul Transilvaniei (Somesul de Jos). Ei vor fi inlaturati in anul 567 de catre avari si longobarzi, avarii fiind o populatie turcica asiatica veniti peste Carpati, iar longobarzii, triburi germanice venite din nord (regiunea slovaca). Avarii vor avea aici, centrata pe regiunea „Dunarea de Mijloc – Tisa”, o formatie statala pâna la sfârsitul sec. VIII (anul 796)”, spune istoria Ungariei, via wikipedia. Regatul ungar a luat fiinta in anul 1000 sub conducerea lui {tefan I al Ungariei, primul rege maghiar. |ntre 12411242 Ungaria a fost asaltata si infrânta de hoardele tatare sau mongole conduse de Batu Han in batalia de la Muhi. Sub dinastia Angevinilor, Ungaria si-a pierdut controlul hegemonic asupra Valahiei in urma bataliei de la Posada din 1330, dintre voievodul român Basarab I si regele Carol Robert de Anjou. Ulterior, pierdu si controlul celei de a doua tari românesti, Moldova, in 1359. Complicat, asa-i? Cum ar veni, n-au fost primii, asa e. Dar la un moment dat controlau inclusiv Valahia si Moldova…

Am uitat pe drum Crestinismul, dar nu am face valuri. Ca ne-or sari in cap cultele si credintele. Doar ca, daca tot e pe drum sarbatoarea CRE{TIN~ a Sânzienelor, lamurim povestea lor. Da, sunt zâne bune, surori cu ielele rele. Numai ca datina lor este una romana, din cultul Sanctae Dianae, dedicat zeitei Diana a vânatorii. N-au nici o legatura, decât una imprumutata in timp, cu crestinismul!Un alt punct important al istoriei noastre, care ne-a dat curaj si putere, este horinca. Palinca. }uica. Profesorul si istoricul viseuan Marian Nicolae Tomi sustinea, in superba lucrare Maramuresul istoric in date, ca horinca a venit abia odata cu fugarirea evreilor din Galitia. Pâna atunci, morosenii beau vin bine mersi… Uite asa, daca mai continuam, ne distrugem toata structura, tot ce-am crezut despre noi, morosenii, urmasi de daci liberi si de voievozi vasali Ungariei. Si-am mai avea de spus despre cetati si alte cele, dar vom reveni!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here