STATUL ÎȘI BATE JOC- Sute de pensionari maramureșeni puși pe drumuri pentru adeverințe de la foștii angajatori

2193

Ce te faci dacă Casa de Pensii Maramureș îți cere o adeverință de la locul de muncă în care ai activat acum 30 de ani, iar fostul angajator nu mai există, respectiv arhivele fostului tău angajator nu sunt de găsit sau ajungi foarte greu la ele? În această situație se află poate sute de pensionari din județ, care sunt purtați pe drumuri degeaba.

“Cei care vor gândi normele metodologice pentru noua lege a pensiilor ar trebui să se gândească la bieții pensionari pe care îi purtăm prin întreaga Românie ca să își caute acele Acorduri. Vă dau un exemplu – fostul combinat Cuprom are arhiva la o firmă din București. Abia am dat noi de urma acelei societăți ca să lămurim situația unor persoane. Alții au arhivele în Satu Mare, cum e fostul Maratex… Nu știu ce posibilități au acești oameni ca să ajungă la aceste arhive, să meargă la foștii angajatori, aceștia să ia statul de plată și să îi scrie sumele pe fiecare an pe care a lucrat”, a arătat Vasile Ghișe, de la Casa de Pensii Maramureș la ședința privind problemele persoanelor vârstnice.

El a mai menționat că se iau dosare foarte, foarte vechi cu ocazia unor controale, dosare în care oamenii și-au prezentat adeverințe după exigențele legislației și obiceiurilor din anii 1990.

“Să vii în 2019 și să ceri o astfel de adeverință potrivit exigențelor de azi mie mi se pare cam mult, pentru că purtăm oamenii pe drumuri ca să ne aducă confirmarea adeverinței de acum 20 de ani. Nu are de unde. Vor veni oamenii și se vor plânge căă am făcut debite ori decizii de recalculare, dar aceasta este legea. La solicitarea noastră nu au adus confirmare a adeverințelor vechi și de asta am făcut recalculări sau debite”, a completat Ghișe, care speră ca într-o zi cuiva să îi fie milă de acești oameni și să nu mai fie purtați pe drumuri degeaba.

Mai mult, sunt societăți care au în grijă aceste arhive ale foștilor giganți din Maramureș și care cer  oamenilor sume de bani de genul 2000 de lei pentru a li se elibera actele de care au nevoie.

Ștefan Lupșe, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice din Maramureș, a arătat că nu este normal ca să ceri unui pensionar să aducă astăzi o confirmare a unei adeverințe pe care a depus-o la dosarul de pensionare acum 20 de ani.

“Nu mai sunt oamenii, nu mai sunt întreprinderile, nici nu știm cui să te adresezi. Vom cere ca să existe în lege stipulată obligația unităților săă elibereze adeverințe gratuit, pentru că nu se poate așa ceva. Eventual să fie un preț modic, 5 sau 10 lei”, a concluzionat Lupșe.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here