STATUL DĂ BANI – Primăriile din Maramureș, îndemnate să cheltuie banii alocaţi pentru cadastru

1065

Dacă primăriile din judeţ ar fi accesat toţi banii care au fost alocaţi în cadrul programului naţional de cadastru şi carte funciară, la acest moment puteam vorbi de finalul întăbulării tuturor terenurilor din fiecare UAT, fără nicio cheltuială din partea cetăţenilor. Acesta era scenariul optimist, însă situaţia din teren este cu totul alta. Şi în acest an primăriile din judeţ au la dispoziţie sume mai mari ca anul trecut pentru a face întăbularea terenurilor.

În programul naţional de cadastru şi carte funciară s-a trecut în etapa a III-a, 2018-2020, existând posibilitatea de a înscrie drepturile de proprietate ale cetăţenilor în cartea funciară fără cheltuieli, acestea fiind suportate de către ANCPI. În 2016 a fost alocată suma de 130 mii lei, pentru ca în 2017 suma alocată să fie de 150 mii lei. Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, a recunoscut că au fost întâmpinate dificultăţi la nivel de judeţ de către cei de la OCPI Maramureş, existând însă şi primării care s-au arătat dornice să cheltuie aceşti bani.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureş, Ovidiu Ştefan, a făcut referire la stadiul realizării şi implementării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Imobiliară în judeţ.

“În 2016, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a alocat 130 mii lei pentru realizarea cadastrului sistematic fiecărui UAT din ţară, inclusiv din judeţ. În 2017 suma alocată a fost de 150.000 lei, anul acesta suma fiind de 155.000 lei pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. În cei trei ani, dacă facem un calcul, obţinem 435.000 lei, ceea ce ar însemna un număr de 7250 de imobile. Dacă spunem că pentru o localitate de mărime medie avem între 7000 şi 7500 de imobile, putem concluziona că dacă accesam toţi banii care au fost alocaţi ne cam apropiam de finalul întăbulării tuturor terenurilor din fiecare UAT, fără nicio cheltuială din partea cetăţenilor”, a precizat Ovidiu Ştefan.

Topografii, probleme cu actele în primării

El a mai arătat că, în afară de întăbulările în carte funciară, ANCPI va susţine financiar în întregime şi costul aferent transferului dreptului de proprietate de la data la care a fost făcută ultima dată înscrierea în cartea funciară.

“În 2016, în judeţul Maramureş au fost semnate 47 de contracte de finanţare şi au fost încheiate 21 de contracte de prestări servicii între primării şi topografi autorizaţi. Au fost finalizate doar patru contracte de prestări servicii, astfel că s-au întăbulat doar 869 de imobile în Cupşeni, Coroieni, Giuleşti şi Şişeşti. În etapa a II-a, 2017-2019, s-au semnat contracte de finanţare cu un număr de 62 de UAT-uri din 70 eligibile, contracte de prestări servicii fiind încheiate de 42 de UAT-uri. La această dată suntem în curs de recepţie cu două UAT-uri pentru cinci sectoare cadastrale, cu aproximativ 800 de imobile. Este vorba despre Giuleşti şi Onceşti”, a completat directorul OCPI Maramureş.

Secretarii de primării au fost îndemnaţi ca din a doua jumătate a lunii februarie să facă demersurile necesare pentru încheierea contractelor de finanţare cu OCPI şi contracte de prestări servicii cu topografi/firme autorizate pentru a realiza întăbularea sistematică a terenurilor. Asta pentru a se folosi aceşti bani alocaţi cu titlu gratuit.

“Pentru localităţile care au deja contracte de prestări servicii pe finanţarea 2017-2019 primăriile să acorde sprijinul necesar topografilor pentru a duce la bun sfârşit contractele pe care le-au semnat. Sunt semnale din partea topografilor că întâmpină dificultăţi la nivelul primăriilor în ceea ce priveşte strângerea de acte, hârtii şi chiar desemnarea actelor prevăzute de lege de către primarul şi secretarul UAT-ului. Maramureşenii trebuie să ştie că din 2020 nu se vor da subvenţii APIA dacă proprietarii nu vor avea dreptul de proprietate înscris în cartea funciară”, a concluzionat Ovidiu Ştefan.

Dragoş HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here