STAŢIUNI – “Bătălie” pentru bilete de tratament destinate pensionarilor, în Maramureş

919

Pensionarii maramureşeni care doresc să obţină bilete de tratament în staţiuni, în această vară, trebuie să se grăbească să depună solicitările necesare. Asta, deoarece, numărul de bilete disponibil este mult sub cel de cereri, iar repartizarea se face de către Casa Naţională de Pensii, în funcţie de punctajul înregistrat de fiecare solicitant. Numărul de bilete alocate în fiecare staţiune înscrisă în cadrul programului ţine de operatorii din turism şi de contractele semnate la nivel naţional.

În 2018, în Maramureş, s-au depus, în total, până în prezent, 6.005 cereri pentru tratamente în staţiuni. În seria a opta, de la începutul lunii iunie, spre exemplu, au fost alocate 389 bilete, însă numai nouă au rămas neocupate.

# Cererea nu acoperă oferta
Seria a noua debutează în 24-26 iunie, iar numărul de locuri disponibile este de 317. Raportat la totalul de solicitări, e limpede că nu toţi pensionarii vor prinde loc în staţiunea, respectiv perioada râvnită. În data de 14 iunie, Casa Judeţeană de Pensii a publicat lista cu biletele disponibile rămase pe dinafară. Vorbim despre câte patru bilete în Geoagiu şi Moneasa, câte trei bilete în Bizuşa, Buziaş şi Vatra Dornei, respectiv câte unul în Călimăneşti, Băile Herculane, Covasna, Lacul Sărat şi Tuşnad. Cele mai multe din ele s-au ocupat imediat, la numai câteva ore. “În seria a noua, am avut cele mai multe bilete alocate, pentru staţiunea 1 Mai, 51 la număr, respectiv pentru Bizuşa, 25 la număr. Am avut şi pentru Covasna, Băile Felix, Sovata, Vatra Dornei, respectiv pentru cele de pe litoralul românesc, iar aici mă refer la Saturn, Eforie Nord şi Eforie Sud. S-au dat aproape toate. Cele rămase disponibile s-au ocupat şi ele, majoritatea”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Lucica Pop, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Maramureş.

# Mai multe criterii şi un punctaj
Pentru cei care nu ştiu, biletele în staţiuni sunt alocate prin repartiţie. Mulţi solicită, puţini primesc, iar cele mai multe din cele rămase se dau automat. “Solicitările trebuie depuse cu cel puţin o lună înainte. Repartizarea se face de către Casa Naţională de Pensii. Sunt luate în considerare mai multe criterii. Punctajul fiecărui solicitant se stabileşte în funcţie de cuantumul pensiei şi de felul de pensie. Spre exemplu, punctaj mare au pensionarii cu invaliditate. Un alt criteriu important este frecvenţa cu care au beneficiat de biletele de tratament în staţiuni. Au prioritate cei care nu au mai fost. În cazul în care nu sunt suficiente cereri, biletele rămase sunt scoase la liber. Astfel, cei care le doresc pot să vină să le ridice”, a explicat Lucica Pop.

# Staţiunile de pe litoral, preferate vara
Reprezentanţii CJP Maramureş sunt convinşi că nu se va reuşi niciodată ca toţi solicitanţii să beneficieze de bilete. “Niciodată nu va putea fi acoperit numărul de cereri, acest lucru este clar. În mod evident, seriile de vară sunt cele mai solicitate. E mai cald, e mai uşor de ajuns la destinaţii. Staţiunile preferate sunt cele de la mare şi Băile Felix. Însă, fiecare staţiune are un specific şi anumite probleme de sănătate pe care le tratează. Unele se adresează bolilor cardiovasculare, altele celor reumatice. Foarte recomandate, spre exemplu, în cazul problemelor cardiovasculare sunt staţiunile Covasna şi Vatra Dornei”, a precizat Lucica Pop.

# “Stau liniştită şi mă încarc cu energie!”
Pensionarii maramureşeni spun că ar prefera să meargă într-o perioadă mai caldă pentru tratament. “Având, totuşi, o vârstă înaintată, am nevoie de o perioadă la băi. Aplic în fiecare an să obţin bilet, însă, nu tot timpul mă încadrez. Ultima dată am fost la Vatra Dornei. Am probleme cu inima, iau medicamente şi îmi prinde bine câteva zile acolo. Stau liniştită la aer curat şi parcă mă încarc cu energie. Prefer mai mult să merg vara sau la începutul toamnei. Ultima dată am fost în septembrie şi a fost cald, încă. Numai că nu tot timpul ai noroc să obţii bilet când doreşti”, a precizat doamna Rozalia, în vârstă de 67 de ani.

# “Nu am mai fost la Felix din tinereţe!”
Unii pensionari afirmă că îşi doresc să vadă locurile pe care nu le-au vizitat de mult. “Aş fi optat pentru litoral, însă am înţeles că mai multe bilete sunt prin ţară decât la mare. Am fost într-un an la Bizuşa. Aşa că, dacă nu reuşesc să prind nicicum la mare, aş vrea la Felix. Nu am mai fost la Felix din tinereţe şi mi-ar plăcea foarte mult. Am înţeles că s-a făcut foarte frumos, e totul modern. Sincer, sunt şi foarte curioasă cât de mult s-a schimbat staţiunea. Voi vedea dacă şi obţin bilet, pe baza punctajului, chiar dacă va fi pe la finalul verii sau în toamnă. Aş prefera să merg atunci când merg şi copiii în concedii”, a explicat domnul Ioan, în vârstă de 69 ani.

Anul acesta, programul de bilete de tratament în staţiuni, pentru pensionari, va avea, în total, 19 serii. Ultima din ele va avea plecarea în 28 noiembrie. Aşadar, programul se va încheia la mijlocul lunii decembrie.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here