STAȚIUNE TURISTICĂ CU ACTE ÎN REGULĂ – Poartă maramureșeană unică în lume, la intrarea în Oncești

4675

În acest an, comuna Oncești a obținut titlul de stațiune turistică de interes local, ceea ce nu e puțin. Iar pentru că performanța este una importantă, autoritățile intenționează să profite la maximum de avântul oferit. Așadar, dorința este de a valorifica absolut tot ceea ce se poate valorifica, pentru a atrage cât mai mulți turiști în Oncești.

În prezent, numai 109 localități din România beneficiază de titlul de stațiune turistică de interes național sau local. Iar o asemenea recunoaștere aduce un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale. Ca atare, faptul că Onceștiul se numără printre ele este un lucru extrem de îmbucurător. Mai ales că vorbim despre o localitate cu o populație de 1.549 locuitori, conform ultimului recensământ. Însă, localnicii nu se culcă pe o ureche și au izbutit să deschidă pensiuni și să atragă turiști către Maramureș. În ultimii ani, multe vedete la nivel național au trecut pragul localității, făcând Onceștiul și mai cunoscut.

# Cetatea dacică va fi pusă în valoare

Autoritățile s-au îndârjit și doresc ca turismul să se dezvolte și mai mult, punând în practică o strategie adecvată. Iar acest lucru se poate face dacă există interes. O atracție pentru turiști este deja biserica din lemn, care atrage prin frumusețea sa tradițională. În plus, contează foarte mult faptul că oamenii păstrează cu sfințenie și strictețe tradițiile și îmbracă în fiecare duminică portul popular. Însă, există și alte atracții mai puțin cunoscute. “Poate, puțini știu că avem o cetate aici, de pe vremea dacilor. Lucrăm acum la un proiect pentru a o pune în valoare. Purtăm niște discuții cu arheologi, în acest sens”, a declarat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Matei Godja, primarul comunei Oncești.

 

# Teren alocat pentru dezvoltarea stațiunii

Primarul a mărturisit că, nu departe de cetate, se află și două izvoare de apă minerală, din care unul pentru boli de stomac, dar și apă sărată. “Am alocat 20 de hectare pentru amenajarea unei zone de agrement. Vom derula un proiect în valoare de 5 milioane de euro, pentru dezvoltarea stațiunii turistice. Sunt mai multe proiecte de pensiune. Sperăm ca în câțiva ani, poate chiar doi ani, să avem suficiente pensiuni, încât să obținem titlul de stațiune turistică de nivel național”, a explicat primarul.

# Poartă maramureșeană de 5,9 metri

Însă, pentru turiști e foarte important să aibă repere, respectiv lucruri care să le amintească de locurile pe care le-au vizitat. Iar “lovitura de grație” pare a fi viitoarea poartă maramureșeană care va întâmpina vizitatorul. Surpriza constă în unicitatea ei. “Vom amplasa în scurt timp o poartă tradițională la intrarea dinspre Vadu Izei. Va avea stâlpi de 80 de centimetri, iar înălțimea ei va fi de 5,9 metri. Va exista o terasă, un foișor, porți laterale. Va fi ceva unic în țară. Sunt sigur că turiștii se vor opri frecvent pentru a se fotografia la ea. Am lucrat deja la ea, mai sunt câteva finisaje, iar până în vară, va fi amplasată”, a spus, în premieră, Matei Godja.

# Ziua Dacilor Liberi, la Oncești

Turistul trebuie să fie permanent ținut în priză cu evenimente. Iar un astfel de eveniment de marcă va avea loc în data de 26 august, atunci când e Ziua comunei Oncești. “O vom numi “Ziua Dacilor Liberi”, pentru a marca, astfel, faptul că avem cea mai veche cetate dacică din nordul României. Tradiția spune că dacii își făceau casele din nuiele și pământ. Există dovezi la muzee din Sighetu Marmației și București. Cetatea datează din anul 9.000 î.Hr.. Ne-am propus ca programul să debuteze cu resfințirea bisericii, iar apoi să înceapă sărbătoarea. Vom avea artiști de marcă, un foișor din lemn și piatră”, a mărturisit primarul din Oncești.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here