STATISTICI SUMBRE – Se moare tot mai mult pe drumurile din Maramureș

534

Maramureșul, ca și România, de altfel, riscă să nu atingă acel prag stabilit de Uniunea Europeană de reducere cu 50% a numărului de decese din accidente rutiere pană în 2020 față de 2010. Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul sumbru, fiind un an în care s-au înregistrat mai multe accidente rutiere față de 2018, soldate cu mult mai multe decese decat în 2018.

Datele oficiale ale Serviciului Rutier județean arată că la 31 decembrie 2019 Maramureșul a înregistrat 190 de accidente rutiere grave, cu trei mai multe decat în anul 2018.

“În urma acestor accidente au decedat 46 de persoane, cu 10 mai mult decat în perioada analizată din 2018, respectiv 165 de răniți grav, cu 21 mai puțin decat în 2018. La numărul total de accidente nu avem o creștere semnificativă, dar la numărul persoanelor decedate creșterea este una alarmantă. Regretăm faptul că au decedat mai multe persoane anul trecut decat în anul 2018. Poliția Rutieră face eforturi pentru a ține sub control această situație, însă nu este suficient doar efortul polițiștilor rutieri”, a declarat, pentru“Axanews.ro”, șeful Serviciului Rutier Maramureș, Dorin Gherman.

Polițiștii rutieri spun că aceste cifre nu ar trebui să mire pe nimeni în condițiile în care avem de la an la an o creștere a parcului auto al Maramureșului, al numărului deținătorilor de permise de conducere, “declasificarea și reclasificarea unor drumuri forestiere în drumuri publice ca urmare a accesării fondurilor europene de către unele primării în vederea amenajării acestor drumuri în vederea asfaltării, am avut aparate radar retrase ca urmare a uzurii fizice și morale”.

“Ori se știe că în ultimii ani viteza este în mod constant una din primele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave de circulație. Adaugăm la toate acestea un deficit destul de mare de personal, IPJ Maramureș avand unul dintre cele mai mici procente de încadrare din țară, ocupand printre ultimele locuri din țară ca număr de polițiști la 100.000 de locuitori”, a adăugat Dorin Gherman.

De menționat că deja în nici două săptămani din acest an am avut două accidente rutiere cu victime, ultimul dintre ele fiind cel de la Ocna Șugatag, în urma căruia au fost rănite două femei și un bărbat. Primele două săptămaâni nu au adus niciun deces pe drumurile din Maramureș.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here