STATISTICĂ NEAGRĂ – 61 de accidente rutiere în Baia Mare în 6 luni

281

Municipiul Baia Mare este locul din județ unde există cea mai mare probabilitate de producere a unui accident rutier, fie soldat cu victime omenești, fie cu pagube materiale. La nivel de municipiu, conform datelor furnizate de către Serviciul Rutier Maramureș, în perioada 1 ianuarie-21 iunie 2019, au fost înregistrate nu mai puțin de 61 de accidente rutiere soldate cu doi morți, 11 răniți grav și 44 de persoane rănite ușor.

“Principalele cauze generatoare ale acestor accidente rutiere la nivel de municipiu reședință de județ au fost neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile pietonilor, respectiv neacordarea de prioritate de trecere vehiculelor, dat fiind că în Baia Mare vorbim de foarte multe sensuri giratorii sau intersecții”, a explicat, pentru “Axanews.ro”, subcomisar de poliție Gheorghe Goth de la Serviciul Rutier Maramureș.

Dat fiind faptul că neacordarea de prioritate pietonilor și abaterile pietonilor sunt în topul cauzelor generatoare de accidente rutiere la nivel de municipiu, Serviciul Rutier Maramureș reamintește o serie de reguli valabile atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni.

Se știe că pietonii reprezintă categoria cea mai supusă riscului de accident, iar ignorarea regulilor de circulație de către șoferi, dar și de către pietoni se soldează de cele mai multe ori cu accidente rutiere grave.

Polițiștii maramureșeni recomandă conducătorilor auto să reducă viteza și să conducă cu atenție sporită în zona trecerilor pentru pietoni, să acorde întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea străzii regulamentar, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere pentru a putea opri în siguranță la trecerile pentru pietoni sau să păstreze distanța față de vehiculul din față.

O altă recomandare care este foarte des ignorată de șoferi se referă la vorbitul la telefon în timp ce conduceți, lucru care este interzis prin lege.

Pentru pietoni, polițiștii recomandă ca traversarea drumurilor publice să se facă numai pe ”zebră”, prin locurile în care se găsește indicatorul ”trecere pentru pietoni”, prin dreptul semaforului electric (pe culoarea verde), prin pasajele denivelate sau la semnalul agentului de circulație, traversarea să se facă de fiecare dată în pas vioi, trecerea pentru pietoni fiind un loc de traversare, nu pentru plimbare.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here