STATISTICĂ – Maramureşul, locul şapte în topul celor mai puţini analfabeţi. Teleormanul, locul doi la cei mai mulţi

1594

Este trist faptul că, în prezent, în România, încă există analfabeţi. Aceşti oameni nu au învăţat niciodată tainele cititului, deci nu disting cifrele şi literele. Conform cifrelor Institutului Naţional de Statistică (de la ultimul recensământ), în total, 1,22% din locuitorii ţării sunt, efectiv, analfabeţi.

Maramureşul se situează sub media naţională, din fericire, cu un procent de 0,88%. Suntem, aşadar, pe penultimul loc în regiunea NV, după Cluj, unde procentul este de 0,71%. Înaintea noastră, se află, în ordine, Satu Mare, cu 1,35%, Bistriţa-Năsăud, cu 1,36% şi Bihor, cu 1,58%. Cel mai slab stă judeţul Sălaj, cu 1,64%.

# Clujul, pe podiumul pozitiv
Cel mai mic procent în ţară se înregistrează în judeţul Braşov, 0,64%. Urmează Sibiu, cu 0,69%, şi Cluj şi Argeş, la egalitate, pe locul trei.
La capitolul “Aşa da”, ne mai depăşesc Timişul şi Hunedoara. Maramureşul se află, aşadar, pe locul al şaptelea la “cel mai mic număr de analfabeţi din România”. De altfel, majoritatea judeţelor din Transilvania şi Banat se situează bine în clasament. Nu am pus în niciun clasament municipiul Bucureşti, unde procentul este de 0,18%. Ilfovul, în schimb, are 1,63%.

# Teleormanul, “argintul” la cei mai mulţi analfabeţi
La polul opus, la capitolul “cei mai mulţi analfabeţi”, se află, la distanţă, patru judeţe. Dolj şi Ialomiţa au 2,90%, respectiv 2,95% din populaţie alcătuită din analfabeţi. Cu un procent peste 3% se află alte două judeţe. Lider în acest nefericit clasament este judeţul Călăraşi, cu 3,19%. La mică distanţă, totuşi, se află judeţul Teleorman, cu 3,16%. Este un lucru ieşit din comun, mai ales că Teleormanul oferă, în prezent, patru lideri ai naţiunii române. Este vorba despre preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, ministrul MAI, Carmen Dan şi proaspăt-numitul şef al Jandarmeriei, Ionuţ Cătălin Sindile…

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here