START CAMPANIE – Orășenii, avertizați să aibă grijă la hoții de locuințe

382

Poliţiştii maramureşeni au lansat astăzi, 12 decembrie, campania „Hoţii îţi invadează intimitatea„, o campanie care se va desfășura până anul viitor în luna februarie și care are ca scop conştientizarea populației cu privire rolul şi importanţa măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuinţe. IPJ Maramureș a precizat că grupul țintă al acestei campanii este reprezentat de cei ce locuiesc în imobile tip bloc din mediul urban, cu precădere în zonele unde astfel de fapte au fost sesizate într-un număr mare.

„Noutatea campaniei constă în utilizarea unei tehnologii de ultimă generaţie, de interes pentru majoritatea categoriilor de beneficiari, care îi expune pe aceştia unei experienţe virtuale ce are corespundent în realitate. Astfel, cetăţenii se pot transpune în martorii unui furt din locuinţă, având ocazia să înţeleagă modul de acţiune al infractorilor. La nivelul judeţului Maramureş, furturile din locuinţe au scăzut cu 8,3% în primele 11 luni ale anului 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar la nivelul reşedinţei de judeţ au scăzut cu 15 procente”, au anunțat reprezentanții Poliției Baia Mare.

Polițiștii maramureșeni atrag atenția orășenilor că intrarea prin efracție într-o locuință nu durează foarte mult, mai ales că la acest gen de infracțiuni vorbim de persoane care se perfecționează tot timpul și care descuie o uță de la câteva secunde la câteva minute.

Totuși există o serie de măsuri preventive care se pot lua pentru evitarea furturilor din locuinţe, iar prima dintre ele este aceea de a încuia uşa locuinţei chiar şi atunci când sunteţi acasă. Apoi, încuiaţi ferestrele şi uşa când plecaţi de acasă chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, dacă plecaţi pentru mai multe zile de acasă, rugaţi un vecin de încredere să vă ridice corespondenţa, inclusiv revistele cu reclame, nu lăsaţi cheia de la intrare la îndemâna hoţilor (sub preşul de la uşă, sub un ghiveci, în cutia poştală, etc.), montaţi la intrarea în bloc un interfon şi folosiţi-l în mod corespunzător, nu lăsaţi persoane necunoscute să intre în scara blocului, protejaţi ferestrele de la subsol şi cele de la parter cu grilaje metalice, respectiv montarea unei uşi solidw cu un sistem de închidere securizat, ân final duce la descurajarea infractorilor.

Polițiștii vă mai recomandă montarea unui sistem de supraveghere video, care de asemenea descurajează infractorii: „Evitaţi să postaţi pe reţelele de socializare faptul că sunteţi plecaţi de acasă, nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse pentru infractori. Atenţie cui deschideţi uşa! Acordaţi atenţie persoanelor necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul. Învăţaţi copiii să nu dea relaţii nimănui despre locuinţa sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs, respectiv învăţaţi copiii să nu se trădeze atunci când sună cineva la uşă că sunt singuri”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here