SPORT – Cristi Balaj, noul şef al Agentiei Antidoping

396

Fostul arbitru internaţional Cristi Balaj a fost numit oficial, joi, director al Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), în locul Grazielei Vâjială, care conducea instituţia din 2007, după cum informează prosport.ro.

Această măsură, au declarat sursele ProSport, are directă legătură cu scandalul uriaş izbucnit în decembrie 2017, când s-a aflat că Agenţia Internaţională Antidoping (WADA) a suspendat acreditarea laboratorului de la Bucureşti. Ulterior, publicaţia germană Der Spiegel a pus mâna pe raportul confidenţial al WADA care arăta că oficiali de la Bucureşti falsificaseră probe. „În acest moment se încearcă o reabilitare a încrederii în ANAD şi laboratorul de la Bucureşti. Se speră ca, într-un anumit orizont de timp, laboratorul românesc să fie reacreditat de Agenţia Internaţională. Cu Graziela Vâjială în fruntea ANAD, aşa ceva nu mai era posibil“, au explicat sursele ProSport.

Laboratorul antidoping din România era acreditat de WADA din iulie 2009. La momentul suspendării acreditării, laboratorul de la Bucureşti era singurul din Europa de Est acreditat, după ce, de asemenea, laboratorul de la Moscova rămăsese fără autorizaţie după ce s-a descoperit fraudarea masivă a probelor de urină şi sânge.

Acum preşedinte al AJF Maramureş şi consilier la Ministerul Tineretului şi Sportului, Cristian Balaj are avantajul că este din fenomenul sportiv şi apropiat de partidul de guvernământ fără să fie membru al acestuia – una din condiţiile pe care directorul ANAD trebuie să le îndeplinească este independenţa politică. Balaj este un opozant al regimului Burleanu la FRF şi, anul trecut, până la intrarea lui Lupescu în cursa pentru şefia federaţiei, fostul arbitru era tentat să-şi depună candidatura. Ulterior, a renunţat şi şi-a făcut public sprijinul pentru Lupescu.
În ultimele luni, Balaj a lucrat alături de Gică Popescu la proiectele de infrastructură sportivă – inclusiv stadioanele din Bucureşti pentru Euro 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here