VIDEO – SPERANŢA MOARE ULTIMA – Meşter de porţi, de 28 de ani, la Strâmtura

1603

Mai mare dragul să vezi că se naşte o generaţie de meşteri în lemn! În afara celor doi feciori ai lui Toader Bârsan, profesorul şi preotul ce s-au „convertit” la arta sculpturii în lemn, apar alţi şi alţi meşteri care ajung chiar să trăiască din meşteşug! La Strâmtura am găsit un asemenea meşter, de 28 de ani!

Cred că de la 16 ani lucrez cu lemnul, să fie 12 ani de atunci. Am învăţat de la unii-alţii. Oricum, meseria de gen se fură, nu te învaţă nimeni şi nici o şcoală aşa ceva. Suntem destui de mulţi ce lucrăm cu lemnul, deja. Nu-i doar Toader cu feciorii, ei îs celebri da’ nu singuri” , spune tânărul Ghiţă Mureşan.

Are în lucru, la acest moment, o troiţă din cireş, o poartă şi mai multe panoplii cu coarne de cerb şi colţi de mistreţi. „Io fac orice, am făcut şi acoperişuri. Dar sculptura îmi place. Porţi, troiţe, orice. După cât îs de mari şi de încărcate, pot dura de la trei zile la trei luni. Nu lucrez singur, la lucrări mai mari chem doi băieţi în ajutor. Nu pot zice o cifră exactă, da’ cred că am făcut până acum vreo 50 de troiţe şi vreo 12-13 porţi. Vorbesc de ale mele lucrări, nu ce am făcut pentru alţii. Am lucrări în Oradea, Buzău, Timişoara, prin Banat, Sălaj, pe la noi. Şi pentru preoţi, dar mai mult pentru oameni cu bani. Anul trecut, de exemplu, am făcut o cruce unuia ce nu găsea locaţia mormintelor străbunicilor. Aşa a vrut, aşa am făcut. Cea mai faină lucrare a mea cred că e o troiţă la o firmă din Satu Mare. Două le-am făcut, dar una e monumentală, e o troiţă de aproape cinci metri înălţime. Sincer, îmi place să fac şi lucrări mici, cum sunt panopliile. Sunt şi bine plătite”, spune tânărul.

Cu un drum, aflăm şi preţurile din branşă. O panoplie se face cu 450 de lei. O troiţă între 1200-5000 de euro. O poartă maramureşeană, de la 4000 de euro în sus, în funcţie de dimensiuni şi complexitate. Nu lucrează cu lemn de brad, preferă stejarul, deşi a lucrat cu aproape orice lemn.

Stejarul e perfect, cireşul e frumos dar crapă. Secretul lemnului e uleiul, Eu dau cu ulei de motor, apoi cu ulei alimentar. Cât timp există oameni care iubesc lemnul, meşteşugul ăsta nu va dispărea. Comenzi sunt, au fost şi vor fi”, spune tânărul meşter.

Şi nu se limitează doar la comenzi. Se pregăteşte să restaureze casa străveche, de lemn, în care locuieşte, s-o acopere cu şindrilă, dar şi să facă un camping pe terenul din apropiere, pentru turişti.

Sandu RUJA

Vezi video, mai jos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here