SPECTACULOS – Minimele termice au coborât în Maramureș până aproape de limita de îngheț

283

Un ciclon polar ne-a adus, zilele acestea, valori termice sub mediile multianuale în Maramureș și, de altfel, în toată țara. Așa se face că, în mijloc de iulie, avem temperaturi mai scăzute decât în iunie, atunci când ne luptam cu canicula și disconfortul termic.

Acest ciclon, responsabil cu transportul aerului rece dinspre Polul Nord, va persista în întreaga Europă, inclusiv în România. Așadar, vom vorbi despre maxime de până la 22 de grade atât în weekend, cât și în prima parte a săptămânii viitoare.

# Minime de… 1 grad
Un fapt interesant este că, în Maramureș, s-au înregistrat minime la limita înghețului. Pe Vârful Iezer, spre exemplu, mercurul a coborât, timp de două nopți la rând, până la 1-2 grade. Acest fapt a favorizat producerea unor precipitații mixte și sub formă de ninsoare slabă în noaptea de 9 spre 10 iulie. Ninsoarea a căzut și ca urmare a întâlnirii unui front atmosferic cu precipitații, astfel că ploile s-au transformat, pentru scurt timp, în ninsoare. Nu este, însă, o noutate să ningă la munte în timpul verii, mai rar, însă, în luna iulie și mai des în iunie.

În plus, surprinderea este mai mare întrucât, în ultimii ani, nu am avut astfel de situații. Însă, cum am avut parte de o conversie termică în cazul celor două intervale, am avut acea ninsoare slabă, care a lăsat câteva petice de zăpadă în zona înaltă. Nu sunt excluse astfel de fenomene și în zilele următoare, însă nu va fi vorba despre o obișnuință. Pe Iezer, în noaptea de 10 spre 11 iulie, minimele au coborât până la 1 grad, cu o temperatură resimțită chiar mai scăzută.

Cătă ȚINEGHE

Foto – bogdanturcanu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here