SPECIAL AxaNews.ro – STATISTICĂ – Furturile şi tâlhăriile, apanajele minorilor infractori din Maramureş. Câţi au fost condamnaţi în ultimul an

642

Faptul că nu au împlinit încă vârsta majoratului nu îi împiedică pe unii tineri să săvârşească infracţiuni. Cele mai multe sunt furturi şi tâlhării. Pe acest palier, se axează tinerii care “doresc” să îşi păteze cazierul de la vârste fragede. Din fericire, anul 2017 ne-a ferit, în Maramureş, de crime şi violuri cu autori cu vârste sub 18 ani. Însă, asta nu înseamnă că nu am avut condamnări pentru minori.

Pe rolul Tribunalului Maramureş şi a instanţelor din subordine, s-au aflat 1.269 cauze pe partea civilă şi 89 pe partea penală. În 2017, s-au soluţionat 1.014 din prima categorie şi 55 din a doua.

# 48 condamnări definitive
În total, 48 minori au suferit condamnări definitive, în Maramureş, în cursul anului trecut. Cele mai multe sentinţe s-au dat la Judecătoria Baia Mare, 27 la număr. Urmează Judecătoria Sighetu Marmaţiei, cu 13 situaţii, respectiv Judecătoria Târgu Lăpuş, cu şase cazuri. Instanţele din Vişeu de Sus şi Dragomireşti au emis câte o sentinţă. În nouă situaţii, instanţa a dispus măsură educativă privativă de libertate. Trei minori au fost internaţi într-un centru de detenţie, în vreme ce şase au ajuns într-un centru educativ. În 38 de cazuri, au fost dispuse măsuri educative neprivative de libertate. În 19 situaţii, s-a decis supraveghere, iar în alte 19, asistare zilnică. Un alt caz a fost încadrat în categoria “alte situaţii”, cel de la Vişeu de Sus.

# 11 minori judecaţi în stare de arest
Însă, condamnările nu sunt sinonime cu cazurile înregistrate sau soluţionate de Tribunalul Maramureş şi instanţele din subordine. În total, în 2017, s-au înregistrat 89 cauze, cu 119 minori implicaţi. Astfel, în urma rechizitoriilor, au fost arestaţi 21 tineri care nu au împlinit vârsta majoratului. În cursul anului trecut, 55 cauze au fost soluţionate, ceea ce implică 65 de minori. 11 tineri sub 18 ani sunt judecaţi, în prezent, în stare de arest.

# 27 condamnări pentru furt sau tâlhărie
În statistica privind principalele infracţiuni se regăsesc 27 minori. Numărul prezintă fluctuaţii uşoare de la an la an, în ultima vreme. În 2016, au fost 22 cazuri, în 2015, 33, iar în 2014, tot 27, ca anul trecut. Revenind la situaţia aferentă anului trecut, aici regăsim furturile şi tâlhăriile. Am avut 17 condamnări pentru furt, numărul fiind în creştere faţă de 2016, când au fost nouă, însă în scădere faţă de 2014 şi 2015, când au fost 22, respectiv 25. Pentru tâlhărie, în Maramureş, în anul 2017, au fost zece condamnări. Numărul este identic cu cel înregistrat în 2016, însă mai mare decât în anii 2014 şi 2015, când s-au înregistrat trei, respectiv şase cazuri. Comparativ cu anii precedenţi, lipsesc condamnările pentru crimă, viol sau vătămare corporală ori înşelăciune. Totodată, nu s-au înregistrat condamnări în rândul minorilor pentru ultraj sau trafic de stupefiante, de pildă.

# Un minor pus pe fapte rele
Iată un exemplu elocvent de minor în vârstă de 14 ani din Maramureş, care le-a făcut pe toate. În data de 4 mai 2017, el a fost depus după gratii, după ce a săvârşit mai multe infracţiuni: tentativă la furt, o tentativă la furt calificat, tâlhărie şi furt. În data de 14 februarie 2017, aflându-se pe strada Păşunii, din Baia Mare, inculpatul minor a încercat să sustragă din buzunarul unei persoane minore, un telefon mobil, marca Allview. Observând gestul inculpatului, persoana vătămată s-a refugiat în locuinţa situată în Baia Mare, strada Păşunii. Tot în data de 14 februarie 2017, câteva ore mai târziu, aflându-se pe bulevardul Bucureşti, din Baia Mare, inculpatul i-a deschis fermoarul de la geanta unei persoane vătămate, încercând să-i sustragă bunurile din interior. Fapta inculpatului a fost observată de agenţii poliţiei locale care l-au reţinut pe inculpat şi l-au predat autorităţilor judiciare. În data de 28 februarie 2017, aflându-se la intrarea într-un imobil de pe strada Victoriei, din Baia Mare, inculpatul a prins-o de mână pe o persoană minoră şi i-a sustras din buzunarul hainei un telefon mobil, Samsung Galaxy J3. În data de 11 martie 2017, aflându-se în Parcul central din Municipiul Baia Mare, inculpatul minor i-a sustras din buzunarul de la haină unei persoane minore telefonul mobil marca Samsung Galaxy J5. În data de 15 martie 2017, aflându-se pe strada Cuza Vodă, din Baia Mare, minorul i-a sustras din buzunarul de la haină altui minor, un telefon mobil, marca Lenovo A 210. Din perspectiva gravităţii faptelor şi a periculozităţii inculpatului minor instanţa a reţinut că acesta a perseverat în mod categoric în desfăşurarea activităţii infracţionale, începând cu perioada anterioară împlinirii vârstei de 14 ani şi continuând chiar şi în perioada când se afla în plasament de urgenţă la Centrul de Primiri Urgenţe Baia Mare. Prin sentinţa tribunalului, s-a dispus instituirea măsurii de protecţie a plasamentului în regim de urgenţă în considerarea faptului că minorul a manifestat perseverenţă în încălcarea regulilor de conduită socială prin săvârşirea de fapte de natură penală, în contextul în care mama lui nu are posibilitatea şi dorinţa de a-l supraveghea, constatându-se şi lipsa veniturilor şi a condiţiilor materiale minime pentru un trai decent precum şi lipsa unui mediu securizant pentru normala creştere şi educare a minorului. Faptele ce formează obiectul propunerii de arestare preventivă au fost săvârşite de către inculpatul minor în împrejurarea în care acesta a fugit din Centrul de Primire Urgenţe, sustrăgându-se plasamentului instituit de autorităţile administrative. Expertiza Serviciului medico-legal Maramureş constată faptul că inculpatul minor este fumător şi consumator de droguri (toxicomanie). El a fost arestat în luna mai pentru 15 zile.

# Un minor co-autor la tâlhărie
Uneori, anturajul dubios îi influenţează negativ pe minori. În luna aprilie 2017, un tânăr de 22 ani din Cavnic a sesizat poliţia cu privire la comiterea unei tâlhării. El a declarat că într-o noapte, în jurul orei 04.00, în timp ce se afla pe strada Maramureşului din Cavnic, a fost deposedat, prin violenţă, de suma de 350 lei și un telefon mobil. În urma investigațiilor și cercetărilor efectuate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş au identificat un minor de 14 ani din Cavnic şi un tânăr de 22 de ani din Petrova, bănuiţi de comiterea faptei. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate. Tânărul din Petrova a fost reținut pentru 24 ore, după care a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

# Tânăr tâlhărit într-o zonă frecventată de trecători
Unii adolescenţi nu ţin cont de nimic atunci când vor neaparat să îşi asume ceea ce nu le aparţine. La sfârşitul lunii iunie, într-o după amiază, atunci când, culmea, zona este frecventată de trecători, un tânăr de 19 ani din Baia Mare a sesizat poliţia că a fost victima infracţiunii de tâlhărie. El a declarat că în timp ce se deplasa pe strada I. L. Caragiale din municipiu, doi tineri l-au deposedat prin violenţă de un telefon mobil în valoare de 2.000 de lei. În urma activităţilor de documentare şi investigare efectuate cu operativitate, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au identificat, la câteva ore de la sesizare, doi băimăreni de 17 şi 18 ani, bănuiţi de comiterea tâlhăriei. Unul din autori a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv. Oamenii legii au demarat cercetările pentru a-l găsi şi pe cel de-al doilea.

# Tâlhărie în centru, urmată de fugă
Astfel de cazuri, cu protagonişti minori, am tot avut de-a lungul ultimilor ani. În mai 2016, spre exemplu, poliţiştii băimăreni au fost sesizaţi despre faptul că o femeie în vârstă de 68 de ani a fost tâlhărită la intrarea în imobilul în care locuieşte. În cel mai scurt timp, la locul faptei, respectiv pe bulevardul Unirii, s-au deplasat mai multe echipaje de poliţie. Victima le-a relatat poliţiştilor că, în timp ce încerca să intre în scara blocului, doi tineri necunoscuţi i-au smuls portofelul din mână, iar apoi au fugit spre Piaţa Revoluţiei. Victima a reuşit să reţină suficiente semnalmente ale autorilor astfel că poliţiştii au pornit pe urmele lor, iar în zona Piaţa Revoluţiei au observat două persoane de sex masculin care corespundeau descrierii. În momentul în care aceştia au observat patrula de poliţie, au fugit în zona Parcului Dacia, dar poliţiştii au reuşit să-i reţină. Cei doi au fost conduşi la sediul Poliţiei municipiului Baia Mare, unde s-a stabilit că sunt minori, cu vârsta de 15 respectiv 17 ani. Aceștia au recunoscut că au smuls portmoneul din mâna victimei după care au fugit, dar speriaţi de strigătele cetăţenilor, au aruncat portmoneul pe jos, iar partea vătămată l-a recuperat. Tânărul de 15 ani a fost expertizat psihiatric.

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here