SPECIAL AxaNews.ro – INCREDIBIL – Crimele care au şocat Baia Mare. Povestea “ucigaşului de boschetari” (1)

2758

În anul 2000, municipiul Baia Mare a fost zguduit de un caz fără precedent. Un bărbat, angajat în sistemul medical, s-a transformat într-unul din cei mai feroce criminali în serie din istoria României. Grigore Bota, numit ulterior “ucigaşul de boschetari”, a devenit un caz de manual, demn de a fi studiat de criminalişti. Referitor la acest caz, criminalistul sighetean Mihai Ion, a scris un material publicat de criminalistic.ro, în care a descris, cu lux de amănunte, profilul autorului.

Atenţie, urmează detalii şocante!

În perioada aprilie-august 2000, pe ambele maluri ale râului Săsar şi în apropierea Gării din Baia Mare, au fost găsite unsprezece cadavre, în diferite stadii de descompunere. Acest lucru a creat o adevărată psihoză în oraş, malurile Săsarului, de obicei loc de plimbare, joacă şi plajă pentru localnici, devenind pustii. În toate cazurile cadavrele au fost la început neidentificate, reuşindu-se identificarea prin mijloace dactiloscopice (mai puţin în două cazuri, privind cadavrele cu identititate necunoscută, găsite la 18 august 2000).

# Cadavre găsite lângă Săsar şi gară
Nouă dintre cadavre au fost găsite pe malul râului Săsar, iar două cadavre în zona gării CFR din Baia Mare, în locurile frecventate de boschetari, după cum urmează: 22 aprilie 2000, malul drept al râului Săsar, B. Marius Lucian; 15 mai 2000, în râul Săsar, Bălăjan Gavrilă; 15 iunie 2000, în zona gării CFR Baia Mare, Z. Teofil; 10 iulie 2000, în zona gării CFR Baia Mare, G. Ioan; 1 august 2000, în râul Săsar, A. Viorel; 4 august 2000, pe malul drept al râului Săsar, J. Alexandru; 12 august 2000, pe malul râului Săsar, B. Vasile; 16 august 2000, pe malul drept al râului Săsar, V. Zoltan; 18 august 2000, pe malul stîng al râului Săsar, C.I.N. (schelet); 18 august, pe malul drept al râului Săsar, C.I.N (schelet); 19 august 2000, pe malul drept al râului Săsar, B. Ioan, conform criminalistului.

# O primăvară… şocantă
Cu ocazia cercetării la faţa locului şi a efectuării autopsiei cadavrelor, au rezultat mai multe aspecte. În data de 22 aprilie 2000, a decedat la Spitalul din Baia Mare, numitul B. Marius, ce a fost atacat în parcul de lîngă rîul Săsar, probabil în timp ce dormea, întrucît la faţa locului nu au fost găsite alte urme; cauza decesului: „contuzie cerebrală cu fractură de calotă şi bază craniană, produse prin loviri active, repetate cu un corp dur de formă neregulată (probabil piatră)”. În data de 15 mai 2000, este găsit în râul Săsar un cadavru cu identitate necunoscută, cu pantalonii coborâţi înspre genunchi. În urma efectuării de comparaţiuni dactiloscopice, a fost stabilită identitatea acestuia în persoana numitului B. Gavrilă, stabilindu-se că şi acesta a fost lovit cu o piatră, în partea stânga a capului.

# O vară plină de descoperiri macabre
În data de 15 iunie 2000, este găsit în apropierea gării CFR, cadavrul numitului Z. Teofil, ce prezenta mai multe leziuni în zona capului. Iniţial s-a concluzionat că, acesta a căzut din tren. În data de 10 iulie 2000, a fost descoperit în spatele staţiei PECO Shelii, din apropierea gării CFR, un cadavru cu identitate necunoscută, ce prezenta urme evidente de violenţă, respectiv o lovire activă în zona retroauriculară stânga. Ulterior, a fost identificat în persoana lui G. Ioan, de 64 ani, cunoscut de mai mulţi ani ca boschetar. La autopsierea cadavrului, s-a constatat că moartea a fost violentă şi s-a datorat unei lovituri puternice cu un corp contondent dur, în momentul cînd victima avea capul sprijinit pe sol (dormea). În data de 1 august 2000, în râul Săsar, la circa 150 metri de podul situat la intersecţia Bulevardului Republicii cu Independenţei, a fost găsit un cadavru cu identitate necunoscută, care prezenta leziuni craniene şi corporale. Medicii legişti au concluzionat în urma efectuării autopsiei, că moartea s-a datorat asfixiei mecanice prin înec. Cadavrul a fost identificat ulterior, acesta fiind A. Viorel, persoană fără căpătâi, ce frecventa mediile boschetarilor.

# Un august “fierbinte” pentru anchetatori
În data de 4 august 2000, pe malul drept al râului Săsar, în apropierea blocului nr. 24, de pe bulevardul Independenţei, a fost găsit cadavrul unei persoane de sex masculin, ce prezenta o plagă zdrobită în zona retroauriculară stînga. În urma efectuării autopsiei, s-a stabilit că mecanismul producerii ei au fost loviturile active cu un corp dur, în timp ce victima se afla în poziţia culcat. În urma efectuării de comparaţiuni dactiloscopice, a fost identificată victima în persoana lui J. Alexandru, de 39 ani. În data de 12 august 2000, a fost găsit pe malul drept al râului Săsar, parţial în apă, cadavrul unei persoane de sex masculin, la o distanţă de aproximativ 70 metrii de locul în care a fost găsit J. Alexandru. În urma efectuării cercetării locului faptei şi a examinărilor făcute de medicul legist, s-a stabilit că victima a fost lovită cu un corp dur, în timp ce dormea pe sol. După comiterea faptei, autorul a târât şi a aruncat cadavrul în apă de la o înălţime de 25 metri. În urma efectuării de comparaţiuni dactiloscopice, a fost identificată victima în persoana lui B. Vasile, de 38 ani, cunoscut ca alcoolic şi boschetar.

# Urmările faptelor din trecut
La data de 15 august 2000, a fost găsit în albia secată a râului Săsar, la circa 20 metri în aval de locul în care a fost găsit J. Alexandru, un cadavru de sex masculin, acoperit cu pietre de râu, în stare avansată de descompunere, prezentând fracturi ale coastelor 1 şi 7, parasternal stânga şi transversala a vertebrei T8. Concluzia medicilor legişti, a fost că leziunile erau create de un corp dur, prin extensie şi în nici un caz prin lovire activă, moartea datând de 2-3 luni. Lucrătorii criminalişti au reuşit ridicarea „mănuşii morţii” şi in urma efectuării de comparaţiuni dactiloscopice, au stabilit că victima se numea V. Zoltan, de 63 ani.
La data de 18 august 2000, în urma acţiunilor de scotocire întreprinse de echipele de poliţişti pe malurile râului Săsar, au fost găsite două schelete. Primul, găsit pe malul stâng al râului Săsar, era acoperit parţial cu pietre şi pământ. Medicul legist a apreciat că moartea acestei persoane a survenit în urmă cu 4-6 luni. La nivelul calotei craniene, prezenta două fracturi (una la baza craniului şi cealaltă spre sutura sagitală), care au putut fi create în cadrul unei acţiuni de lovire cu sau de corpuri dure, neexcluzându-se posibilitatea vehiculării prin apă.
Cel de-al doilea schelet, găsit pe malul drept al râului Săsar, aparţinând unei persoane de sex masculin, prezenta un traumatism cranian, care s-a putut produce prin mecanism de loviri active cu corp contondent dur, cu suprafaţă limitată, neputându-se stabilii legătură de cauzalitate între traumatismul cranian şi deces. Cu ocazia cercetării la faţa locului, au fost găsite fire de păr şi o proteză dentară. Cele două cadavre nu au fost identificate până în anul 2015.

# Despicat de câinii vagabonzi…
În data de 19 august 2000, pe malul râului Săsar, a fost găsit cadavrul unei persoane aflate în stare avansată de descompunere. Concluzia medicului legist a fost că a fost că persoana respectivă a fost dezmembrată în două de câinii vagabonzi, iar calota craniană era despicată în mai multe bucăţi şi prezenta fracturi, rezultate în urma unor loviri cu sau de un corp dur. Lucrătorii criminalişti au ridicat „mănuşa morţii” de pe degetul mare al mâinii drepte, iar în urma efectuării de comparaţiuni dactiloscopice, s-a stabilit identitatea cadavrului în persoana lui B. Ioan, de 54 ani, din Baia Mare.

# Prinderea criminalului
În urma activităţilor specifice desfăşurate de lucrătorii de poliţie, s-a reuşit prinderea în noaptea de 21/22 august 2000, în zona staţiei CFR Baia Mare, a autorului crimelor, în persoana numitului Bota Grigore, de 41 ani, din municipiul Baia Mare, în momentul în care încerca să-l lovească în cap, cu o piatră, pe un „boschetar”. În momentul în care a fost prins de patrula de poliţie, Bota Grigore a afirmat: “Jur pe cruce şi pe Evanghelie că n-am făcut nimic. Nu poţi trece de boschetari, te împiedici de ei peste tot, în Gară, în Săsar. Te înjură, nu te mai poţi plimba de ei. Dacă aş avea un pistol i-aş împuşca pe toţi!”, conform lucrării scrise de criminalistul sighetean. A urmat sentinţa penală nr. 47 din 27 februarie 2002, prin care Tribunalul Maramureş a aplicat inculpatului Bota Grigore, pedeapsa detenţiei pe viaţă, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav, prevăzut de art. 176, alin. 1, lit. „c”, Cod Penal.

(Va urma)

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

2 COMENTARII

  1. Cu tigani nu se ocupa ? Intreb pentru ca poate are si el demnitatea lui…. Ca daca se ocupa ma gandesc ca ar putea fi angajat la o institutie a primariei… Chiar si-ar merita omul banii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here