SOLUȚII SCUMPE – Apele și alunecările de teren, marile probleme ale depozitului de la Fărcașa

373

Directorul Departamentului Hidrotehnica din cadrul Facultății de Construcții a Universității București, prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu, a prezentat aspectele relevante ale expertizei tehnice realizate în perioada 2017-2018, privind depozitul ecologic de la Fărcașa.

Profesorul Păunescu a prezentat în mod explicit și concret, cu suport grafic și video, lista operațiunilor executate, determinările și investigațiile efectuate precum și măsurile tehnice ce se impun pentru stabilizarea solului și stoparea alunecărilor de teren care pun în pericol lucrările deja efectuate. Conform prof. univ. dr. Păunescu, verificările au necesitat lucrări de înaltă tehnicitate și măsurători care s-au întins pe durata a aproape doi ani, tocmai pentru a se obține date certe privind cauzele și efectele alunecărilor de teren, dar mai ales pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare, care să permită finalizarea lucrărilor la proiectul SMID.

Expertul hidrotehnic a menționat că lucrările nu sunt compromise și că datele obținute în urma măsurătorilor efectuate în cadrul celor 22 de foraje, 13 în interiorul obiectivului și 9 în afara perimetrului proiectului, au evidențiat, în mod clar, elemente precum structura solului, existența a trei straturi acvifere unde acumulările de apă subterană au determinat deplasarea straturilor de sol și alunecarea terenului, sursa și debitul apelor dintre straturile solului, dar, mai ales, soluțiile de aplicat pentru consolidarea terenului. Dan Ioan Păunescu a arătat că, pentru stabilizarea solului trebuie luate un set de măsuri care implică costuri suplimentare față de bugetul proiectului, menționând necesitatea executării unor lucrări de natura a realiza ancorarea straturilor de sol predispuse deplasării, concomitent cu drenarea apelor de subteran și controlarea apelor de la suprafață.

Raportul de expertiză indică soluțiile aplicabile pentru rezolvarea neajunsurilor și finalizarea proiectului. În intervenția sa, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a menționat că raportul de expertiză a reliefat soluțiile tehnice necesare, deliberativului județean revenindu-i sarcina de a decide asupra fazelor următoare, în condițiile în care indicatorii economici pentru lucrările ce urmează a fi executate au fost deja aprobați, iar licitația se află într-o avansată fază de finalizare. Acesta a mai menționat că lucrările proiectului SMID vor fi finalizate până la finalul anului 2019, cu condiția parcurgerii fazelor și etapelor legale privind achiziția și executarea lucrărilor necesare.

“Au apărut multiple alunecări de teren care au determinat oprirea lucrărilor și, din păcate, șantierul a fost abandonat de constructor. Avem alunecări de teren în zona de creastă, care au afectat drumul de acces al comunei Fărcașa, o alunecare a afectat platforma de instalații, alunecări de teren locale care au întrerupt continuitatea drumului tehnologic. Extinderea fenomenelor din 2017 s-a văzut. Există și voci care spun că lucrarea este compromisă, ceea ce nu este adevărat. Remedierele se pot realiza. E important să scăpăm de apa din zonă. Ne-am dat seama că lucrările devin urgente și în aceste urgențe intră apele subterane de sus, din creastă, care sunt de datoria comunei Fărcașa, dar și măsurile pe care trebuie să le luăm pentru alunecarea centrală pe care trebuie să o rezolvăm”, a explicat profesorul Păunescu.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here