SOLUȚIE DE MOMENT – Gunoaiele continuă să se depoziteze la Satu Nou de Jos

42
btr

De la data de 1 iunie SC. Drusal SA nu mai poate depozita pe rampa de deșeuri de la Satu Nou de Jos, deoarece a expirat contractul în vederea depozitării, respectiv nu mai există autorizație de mediu. O spun cei din Primăria Groși, însă pe această groapă de gunoi se va depozita încă gunoi cel puțin pană se va putea depozita pe groapa de la Recea.

Mai mult, Primăria Groși susține că capacitatea de stocare a deșeurilor a fost cu mult depășită, fiind extinsă și zona de depozitare, fără acceptul și hotărarea Consiliului Local Groși. Conducerea Gărzii de Mediu Maramureș spune că operatorul de salubrizare este în procedură de reglementare vizavi de mărirea capacității de stocare, fiind dat și un dead-line.

“Ei sunt în procedură de reglementare, nu a avut loc acea dezbatere publică așa cum ar fi trebuit, din cauza pandemiei. Așteptăm acum să vedem ce zice Agenția de Protecție a Mediului. În acest moment la Satu Nou de Jos se depozitează deșeuri, la Recea nu e emisă autorizația de construire. S-a făcut o prelungire pană la data de 13 iulie, iar autorizația lor de mediu este pană în luna octombrie. Da, e adevărat că ei depozitează mai mult decat e trecut în acea autorizație, le-am și dat amendă de 50.000 lei. Dar avem două opțiuni – ori lăsăm să depoziteze, ori lăsăm gunoaiele pe străzi. E o problemă mare, a județului. Cu SMID-ul nu știu ce va fi pană la urmă”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș.

Trebuie spus că operatorul de la Satu Nou de Jos are termen pană la jumătatea lunii viitoare să își rezolve procedura de mărire de capacitate. Cat privește noua groapă de gunoi temporară de la Recea, și aici sunt mulți care se declară împotriva acestui proiect. Rămane de văzut cum va gestiona Consiliul Județean această problemă în condițiile în care nu avem un termen anume pană la care să știm cand va fi gata depozitul ecologic de la Fărcașa, iar cu noua groapă de Recea administrația județeană ar mai caștiga un an sau doi.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here