ŞOFERII MARAMUREȘENI ACUZĂ  – Pietonii nu îşi respectă obligaţiile pe care le au

679

Nu de puţine ori, pe raza judeţului Maramureş avem înregistrate accidente rutiere în care sunt implicaţi pietonii. De cele mai multe ori aceştia sunt accidentaţi atunci când traversează strada prin loc nepermis, însă avem şi accidente în care pietonul este lovit chiar pe trecerea de pietoni. Iar una din cauze este că, în oraşe cel puţin, aproape de trecerile de pietoni sunt parcate autoturisme, fiind obturată astfel vizibilitatea şoferului. La sate problema este lipsa trotuarelor, pietonii circulând pe marginea drumului judeţean sau naţional.

Însă, susţin şoferii din judeţ, marea majoritate a pietonilor nu cunosc sau nu vor să accepte că au şi obligaţii, la fel ca şi şoferii. “Majoritatea pietonilor cred că nu au niciun fel de obligaţii. Eu le spun viitorilor şoferi că pietonii sunt imprevizibili şi să fie foarte atenţi. Dacă ei sunt la un pas de bordură, atunci oprim preventiv. Cea mai frecventă problemă cu pietonii este că nu se asigură atunci când traversează strada, şi se plimbă pe trecerea de pietoni”, a arătat băimăreanul Szolt T.

“Cea mai mare problemă cu pietonii din punctul meu de vedere este că nu se asigură când trec strada. Se aruncă pur şi simplu pe trecerea de pietoni şi aşteaptă ca şoferul să oprească maşina instant, ceea ce nu se poate. Acum e problemă cu telefoanele, toată lumea e pe telefon, pietonii stau cu nasul în telefoane şi nu îi interesează. Poliţia ar trebui să amendeze şi pietonii, nu doar şoferii. Că nu întotdeauna şoferul e de vină”, a adăugat Raul B.

Obligaţiile pietonilor

Pentru a evita producerea de evenimente rutiere soldate cu vătămarea corporală a pietonilor, poliţiştii maramureşeni recomandă şoferilor ca, în apropierea trecerilor pentru pietoni, să manifeste prudenţă şi să reducă viteza de deplasare astfel încât să poată opri în condiţii de siguranţă în situaţia în care observă pietoni angajaţi în traversarea drumului.

Pietonii sunt sfătuiţi, susţine Dorin Gherman, şeful Serviciului Rutier Maramureş, să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să aştepte sosirea autobuzului pe trotuar sau pe refugiile special amenajate.

“O altă recomandare pe care o facem este ca după coborârea din mijloacele de transport public să nu traverseze prin faţa sau prin spatele acestora, ci după plecarea lor din staţie, prin locurile rezervate trecerii. Înainte de a traversa prin locurile permise, să se asigure că în acel moment nu se apropie vehicule sau conducătorii acestora au sesizat intenţia lor şi au oprit pentru a le acorda prioritate de trecere. Pietonii sunt sfătuiţi să nu pună conducătorii de autovehicule în situaţia de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate”, a precizat Dorin Gherman.

Mai mult decât atât, poliţiştii rutieri recomandă pietonilor să nu prelungească timpul de traversare sau să se oprească fără motiv pe trecerile pentru pietoni, respectiv să nu traverseze strecurându-se printre autovehiculele parcate în apropierea bordurii sau trotuarului.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here