SOCIALIZARE – În pofida criticilor, Papua – Noua Guinee vrea să suspende timp de o lună accesul la Facebook

362

Guvernul din Papua – Noua Guinee intenţionează să suspende timp de o lună accesul la reţeaua de socializare Facebook pentru a cerceta efectele sale pozitive sau negative asupra societăţii, fapt ce a suscitat un val de critici în această ţară, potrivit mass-media locale citate miercuri de EFE.

Suspendarea temporară a Facebook are ca scop analizarea şi identificarea utilizatorilor care se ascund în spatele conturilor false, într-o ţară cu o rată înaltă de analfabetism şi înclinat spre superstiţii.

Directorul Institutului pentru Afaceri Naţionale din Papua – Noua Guinee, Paul Barker, a calificat planul drept o batjocură la adresa mesajului promovat de agenda Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), al cărui summit se desfăşoară anul acesta la Port Moresby şi care, în opinia sa, “ridiculizează poporul”.

“Summitul APEC promovează era digitală pentru a ajuta companiile, a dezvolta economiile şi ameliora bunăstarea cetăţenilor din ţările membre”, a declarat Barker ziarului PNG Post Courier, care publicase în ajun ştirea privind interzicerea Facebook.

Ministrul comunicaţiilor Sam Basil a justificat măsura invocând preocuparea legată de răspândirea de ştiri false şi pornografie, în timp ce susţinătorii libertăţii de expresie consideră că este vorba de un plan autoritar menit să reducă la tăcere criticile împotriva guvernului.

Facebook estimează la între 600.000 – 700.000 numărul utilizatorilor săi din Papua – Noua Guinee, ceea ce reprezintă sub 10 la sută din totalul populaţiei acestei ţări din Pacific unde reţelele sociale sunt utilizate pentru a discuta despre politică şi a denunţa corupţia, printre alte teme.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here