ȘOCANT – O femeie din Baia Mare a născut acasă, într-un lighean

596

Un caz deosebit de grav a avut loc noaptea trecută, la spitalul din Baia Mare. O femeie însărcinată în luna a șasea s-a prezentat la spital cu dureri insuportabile. Medicul a trimis-o acasă cu o rețetă.  Până la miezul nopții, femeia a pierdut sarcina. Ambulanțierii arată că femeii i s-a propus intenarea, dar a refuzat.

Cazul șocant a avut în noaptea de luni spre marți. Băimărenca de 31 de ani a născut acasă, după ce s-a prezentat la Urgențe, unde a fost transportată cu o ambulanță. Medicul de gardă a diagnosticat-o pe femeia însărcinată în șase luni și a trimis-o acasă cu o rețetă, cel puțin asta susține soțul femeii. Numai că durerile au continuat, iar bărbatul a sunat din nou la ambulanță. „Au zis să nu mai sun că e alarmă falsăși cheamă poliția”, arată soțul băimărencei. Omul a sunat de mai multe ori, însă a fost refuzat, pe motiv că a fost deja la spital și că e alarmă falsă. Câteva ore mai târziu, femeia a născut acasă, într-un lighean. Deși s-a născut viu, copilul cântărea doar 500 de grame și nu a suprviețuit.

Medicii de la Ambulanț prezintă o altă versiune.

Ambulanța și-a făcut datoria

Medicii de la Ambulanță spun că medicul de gardă i-a propus femeii să o interneze, însă ea a refuzat. „Femeia fost transportată la spital, a fost consultată de ginecolog a fost diagnosticată cu infecție urinară, motivul pentru care avea acele dureri abdominale. Domnul doctor Costin i-a spus că trebuie să se interneze, dar dânsa a refuzat. Ca atare a cerut rețetă și afost transportată înapoi acasă”, arată Ioana Cătană, purtătorul e cuvânt al Serviciului deAmbulanță Județean Maramureș.

Medicul de la Ambulanță mai arată că femeia a semnat în registru refuzul internării și că starea de rău care a urmat este explicabilă, din cauza diagnosticului, fiind vorba, cel mai probabil, de o infecție urinară mai veche. La Ambulanță, însă, ea spune că nu s-au înregstrat mai multe apeluri, cel mai probabil acestea fiind triate de Serviciul 112, care face legătura cu cele trei instituții de urgență, Pompierii, Ambulanța sau Poliția. La cel de-al doilea apel înregistrat, mai arată medicul Ioana Cătană, directorul medical al Ambulanței, afost trimis un echipaj cu o asistentă medicală, însă femeia deja născuse acasă,într-un lighean. „S-a deplasat o resursă de la noi, un echipaj cu asistentă, care a găsit avortonul. Era de șase luni și avea vreo 500 de grame. Asistenta a cerut ajutor, a venit medic de la noi, a preluat avortonul și l-a predat la Secția Nou-născuți. Era încă viu, dar la 500 de grame era cam greu să trăiască, vorbind de maturarea respiratorie”, a mai arătat Ioana Cătană. Ea a mai precizat că au fost verificate orele la care s-a înregistrat apelul și la care s-a consemant în fișa pacientei, nefiind înregistrate sincope. „Eu am verificat, m-am uitat la ce oră s-a sunat, când s-a ajuns. Asistenta noastră s-a ocupat și de mamă și de avorton, a cerut ajutor medical superior, medic. Deci, din punctul de vedere al profesionalismului nostru, atât al asisentei, cât și al doamnei doctor, nu cred că putem discuta că nu există”, a mai arătat Ioana Cătană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here