SITUAȚIE ÎN MARAMUREȘ – Liceele cu promovabilitate zero se transformă în școli de arte și meserii

329

43 de licee din țară nu au reușit să aibă nici măcar un elev care să fi promovat examenul de bacalaureat la sesiunea din vară. Statistica indică faptul că, în 23 de județe, există cel puțin câte un liceu tehnologic cu rata de promovabilitate zero.

Maramureșul și Harghita conduc acest top nefericit, cu câte patru exemple. La nivel de regiune, numai județul nostru și Sălajul are astfel de situații. Cluj, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Bihor nu au avut licee cu zero absolvenți promovați.

# Situația în fapt
În Maramureș, sunt patru unități de învățământ tehnologic – liceele din Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova și Vișeu de Sus. La Poienile de sub Munte, au fost înscriși 32, dar prezenți 24. Niciunul nu a obținut notă de trecere. La Repedea, un singur elev s-a înscris. El s-a prezentat, dar nu a reușit. La Ruscova, patru s-au înscris, patru s-au prezentat, patru au picat. La Ruscova, nouă s-au înscris, șase s-au prezentat, șase au picat. Aici trebuie făcută o precizare importantă. În cazurile, Repedea, Ruscova și Vișeu de Sus, este vorba despre absolvenți care au provenit din generațiile anterioare, întrucât unitățile de învățământ au devenit școli profesionale. Același lucru urmează să se întâmple și în cazul Poienile de sub Munte, unde liceul tehnologic va deveni, la rândul său, școală profesională.

# Transformare pe cale naturală
Aceste unități de învățământ au fost, cândva, școli de arte și meserii. Apoi, Ministerul Educației a decis desființarea lor și transformarea acestora în licee tehnologice. Mișcarea s-a dovedit a fi, însă, nefericite, motiv pentru care guvernul a decis reînființarea școlilor de arte și meserii. Însă, pentru asta este nevoie de timp. De doi ani, unitățile sunt în lichidare. “Aceste patru licee tehnologice sunt în curs de desființare, pe cale naturală. Astfel, odată ce elevi vor absolvi aceste unități, ele vor deveni școli profesionale”, a explicat situația, pentru AxaNews.ro, Antoaneta Bolchiș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here