ŞIŞEŞTI – Val nou de investiţii, cu vedere spre 2019 (VIDEO)

558

Comuna Şişeşti a avut un an excelent în investiţii, cu patru proiecte europene şi altele guvernamentale, unele dintre ele se vor întinde şi în 2019, când, însă, mai vine un val de proiecte finanţate! Primarul Mircea Tentiş le explică şi cronologic, şi ca valoare.

„Avem patru finanţări europene, trei mai mari şi un proiect mai mic. Vorbim de modernizări de cămine culturale din Şurdeşti şi Bontăieni. În Şurdeşti se lucrează deja, cu extindere şi renovare totală. La Bontăieni e o problemă cu firma, din cauza lipsei de forţă de muncă încă n-au început fizic lucrările. Ambele sunt finanţate sută la sută din fonduri europene, cu bani deja în cont. Altă investiţie mare se referă la asfaltarea a opt kilometri de drumuri. Suntem în faza de licitaţii, de patru luni. Abia anul viitor încep lucrările, când se schimbă vremea, dar vor fi gata până la finele lui 2019. E o problemă, avem în comună peste 110 kilometri de drumuri, de uliţe intravilane, vă daţi seama, opt kilometri sunt puţini. Am mai pus proiecte de gen pe PNDL 2, deocamdată nu s-au finanţat. Al treilea proiect e o grădiniţă cu program prelungit ce se va face la Şişeşti, e o investiţie cerută de locuitori. Majoritatea lucrează la fabrici în Dumbrăviţa şi Baia Mare n-au cu cine lăsa copiii. Mai avem un proiect mic pe GAL, cuprinde trei spaţii de joacă pentru copii“, spune primarul Tentiş. Rămâne în evaluare un alt proiect major, o dezvoltare interesantă a comunei, cu un centru socio-cultural pe un teren central, recent cumpărat de primărie. E încă în proiectare, s-a cumpărat un teren de un hectar şi jumătate, luat cu greu. E în pantă, dar se vrea acolo un cămin cultural, sală de sport finanţate de Compania Naţională de Investiţii şi o piaţă  pentru desfăşurarea de evenimente. Plus un teren de sport multifuncţional şi un teren de tenis. Un complex care ar vrea să schimbe faţa comunei. Rămâne în evaluare un alt proiect major, o dezvoltare interesantă a comunei, cu un centru socio-cultural pe un teren central, recent cumpărat de primărie. E încă în proiectare, s-a cumpărat un teren de un hectar şi jumătate, luat cu greu. E în pantă, dar se vrea acolo un cămin cultural, sală de sport finanţate de Compania Naţională de Investiţii şi o piaţă  pentru desfăşurarea de evenimente. Plus un teren de sport multifuncţional şi un teren de tenis. Un complex care ar vrea să schimbe faţa comunei. „Cu fonduri guvernamentale PNDL avem finanţarea modernizării a şase şcoli, aduse la standardele cerute acum. Patru sunt finalizate, se recepţionează luna aceasta, la două au început acum lucrările şi vor fi gata la începutul anului şcolar viitor. Mai avem un PNDL 2, şcoala veche de la Şişeşti şi dispensarul, de modernizat. Sigur, după faza de licitaţii cu care n-avem ce face, se încep toate. Din buget local facem cămin cultural la Plopiş, iar în proiectare e cămin cultural la Negreia, construcţie nouă“,  spune edilul.

# Proiecte de milioane de euro

Apoi, facem împreună calculele. Proiectele europene vor aduce peste trei milioane de euro, cele guvernamentale încă 500.000 de euro. Marea nemulţumire rămâne cea legată de drumuri. Majoritatea drumurilor sunt în pantă, greu de deszăpezit. Pe PNDL, Şişeştiul a primit 17 miliarde lei vechi, faţă de comune de categorie mai mică, cu populaţie pe jumătate, ce au primit 130-150 de miliarde lei vechi. Sunt două drumuri foarte importante, aproape strategice pentru comună.„Sunt inima comunei. Drumurile Dăneşti-Cetăţele-Şurdeşti şi Bontăieni-Cetăţele“, spune edilul.De anul viitor, încep lucrări POIM de reţele de apă în toată comuna, pe 45 de kilometri de reţea. Şi aşa, e cam jumătate din reţeaua necesară, restul se va face din buget local.Apa va veni dinspre Baia Mare prin Unguraş, către Negreia, de unde va fi pompată în toată comuna. Dar greu de implementat. Se va încerca să nu se atingă drumurile, carosabilul. Legendara reţea de gaz este compromisă, învechită, în ţeavă de oţel.Dar guvernul ar putea finanţa de anul viitor şi reţele de gaz. Şişeştiul este interesat, mai ales că preţul lemnelor a ajuns la nivelul facturii de gaz!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here