ȘIȘEȘTI – Acasă la Vasile Lucaciu, titan al Unirii (VIDEO)

2445

Suntem in pragul Centenarului Marii Uniri si inca asteptam ca Maramuresul sa aiba o reactie demna la sarbatorirea unor titani ai unirii, precum Vasile Lucaciu, George Pop sau Ilie Lazar. Semnele nu sunt bune…

# Vasile Lucaciu, erou al României

Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalitati politice, culturale si istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului Austro-Ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Din anul 1885 a activat ca preot paroh greco-catolic în Sisesti. A avut de suferit în repetate rânduri represiunea autoritatilor de la Budapesta. Fost si detinut politic, Dr. Vasile Lucaciu a semnat Memorandumul din 1892. Procesul în care semnatarii Memorandumului au fost acuzati de negarea autoritatii maghiare si de solicitarea independentei Transilvaniei, i-a adus cinci ani de închisoare. În anul 1905 a fost ales cu mare majoritate de voturi deputat de Beius în parlamentul de la Budapesta, din partea PNR. A militat intens pentru alierea tarii cu Puterile Antantei, pentru se putea realiza reîntregirea României. La alegerile din 1919 a fost ales deputat în Parlamentul României din partea PNR.

Ce repere mai merita amintite din viata lui Vasile Lucaciu? In 1917, primavara, se trimite o delegatie în Rusia, la Darnita, în frunte cu Vasile Lucaciu, pentru a reglementa situatia prizonierilor români proveniti din Austro-Ungaria. Tot in 1917, în aprilie, Vasile Lucaciu,
Ioan Mota si Vasile Stoica pleaca în America, unde fac propaganda pentru unirea Transilvaniei cu România si pentru constituirea unitatilor de voluntari. In 1918, în august, se duce în Franta, la Paris. In 1918, pe 29 octombrie, are loc la Geneva un Congres al Nationalitatilor Oprimate, la care participa si Vasile Lucaciu. In 1918, în toamna, Vasile Lucaciu pleaca în Italia, împreuna cu Nicolae Titulescu. In 1918, pe 1 decembrie, Lucaciu nu este la Adunarea Nationala de la Alba Iulia, el sfinteste la Mariano (lânga Roma) drapelul regimentului „Horia” iar in 1919, pe 6 ianuarie, sfinteste, în „Piata Siena” din Roma, drapelul regimentului „Closca”, conform Wikipedia. Altfel spus, Vasile Lucaciu a fost mai degraba un ambasador al Marii Uniri pe lânga Vatican si cancelariile marilor puteri.

# Acasa la Lucaciu

Ce se intâmpla la timpul prezent la Sisesti, in ce priveste viitoarea mare sarbatoare a Unirii? Interlocutor ne este Mircea Tentis, primarul comunei. „De apucat nu mai apucam sa folosim banii promisi, dar nici n-au sosit. Aveam o promisiune de doua miliarde de lei vechi pentru punerea in valoare a complexului muzeal „Vasile Lucaciu”. Nu zic ca arata rau. Dar am mai fi putut face anumite lucrari. Avem un proiect mai mare, de circa zece miliarde lei vechi, ce va cuprinde amenajarea drumului de acces, a aleilor, reabilitarea casei memoriale di a dcolii. Si a pavilionului, dar si o piata pavata in fata bisericii, unde am vrea sa implinim visul lui Vasile Lucaciu, de a face cele doua statui visate, a lui Decebal si Traian. Pietrele sunt aduse chiar de el, de acum 100 de ani, asteapta! Avem proiectul tehnic, iar anul viitor vedem ce linie de finantare putem accesa. La biserica s-au primit ceva bani de la Cultura, pentru reabilitare, o parte din bani vine de la enoriasi. Complexul muzeal s-a reabilitat din banii Primariei si a parohiei greco-catolice. Cât despre manifestari, le vom face de 1 decembrie, dupa ora 12, dupa programul religios. Manifestari, discursuri ale invitatilor, program folcloric. Vor fi si multi invitati, confirmari ale oamenilor politici si de cultura. Am fi dorit si o parada militara, dar nu se poate, garnizoana pleaca la Alba Iulia”, spune primarul.

Vorbim si cu muzeograful Maria Butica, de la care vrem sa aflam cele ce nu se prea stiu despre Vasile Lucaciu. „A venit ca preot in 1885, a gasit aici o biserica foarte veche, de lemn, din 1043! Atunci a construit biserica din piatra si caramida, in 1886, in perioada austroungara. Si scoala in limba româna, in 1905. Pe o grinda a bisericii vechi gaseste inscriptia in chirilica AMG. Mai exista o bucata din biserica de stejar, altarul. A avut probleme cu stapânirea, copiii ce veneau la scoala româneasca primeau amenzi ca nu mergeau la cea maghiara, iar el le platea. Cei ce invatau in maghiara primeau bursa… Vasile Lucaciu a construit patru biserici, cele din Sisesti, Unguras, Sindresti si Bontaieni.”

Muzeul il aminteste si pe fiul eroului. Epaminunda Lucaciu, preot care a slujit in Statele Unite ale Americii. Ar fi construit sase biserici, din care a finalizat patru. Printre ele, cea din Trento- Italia. In muzeu se afla si pianul lui Octavian Goga, cel care avusese o frumoasa si scurta poveste de dragoste aici, la Sisesti, cu dascalita Aurelia Rusu, careia ii dedica celebra poezie „Dascalita”. In curtea complexului, catre padure, poate fi vazuta o Cruce a bunelor sfaturi, datata 1888, care era loc de impacare si de sfat intre sateni, odinioara.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here