SIGHETU MARMAȚIEI -Țigări, carburanți și medicamente, mărfuri confiscate la vamă

418

Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș, cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației, a fost realizată, potrivit informațiilor făcute publice la ședința privind încasările lunii februarie la bugetul de stat, în special din comerțul cu țări terțe. S-au depus și acceptat luna trecută 849 declarații vamale, din care 490 pentru export, 359 pentru import și 135 declarații de tranzit. Acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 20 controale la persoane juridice, peste 2300 controale la colete poștale, respectiv 11 controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Din raportul prezentat am aflat că în perioada analizată au fost calculate 34 de prejudicii, în valoare de peste 1.380.000 lei pentru cazuri de contrabandă constatate de ITPF Sighetu Marmației sau Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, în care ANAF s-a constituit parte civilă. Același document mai vorbește și de efectuarea unor controale vamale pentru diverse regimuri declarate, fiind aplicată și o amendă contravențională de 1500 lei.

Un lucru care merită menționat este că operațiunile vamale derulate prin Biroul Vamal de Frontieră Sighet au înregistrat o creștere cu 128% a valorii mărfurilor exportate. Au fost identificate 21 de fraude vamale (fraude cu tutun, contrabandă cu tutun și neîndeplinirea obligațiilor comisionarului vamal), fiind confiscate peste 590.000 bucăți țigarete, peste 157 kg produse de origine animală, carburanți și medicamente. Au fost întocmite 16 procese verbale de constatare și sancționare, în cuantum de 9000 lei.

Cat privește punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației, acesta a fost tranzitat de peste 11.800 mijloace de transport, respectiv peste 73.000 de persoane. Potrivit informațiilor furnizate de către prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, au fost descoperite peste 27.500 pachete de țigarete de proveniență ucraineană ascunse în pereții și plafonul lateral al unei autoutilitare, dar și în interiorul ușilor din spate și din ușa laterală. În plus, s-au identificat cantități de țigări prin sustragere de la controlul vamal, valoarea fiind în cuantum de peste 55.000 lei, faptă pentru care a fost formulată o sesizare penală pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here