SIGHETU MARMAŢIEI – Cerere mare de locuinţe pentru închiriat

2802

Piaţa imobiliară sigheteană este pe un trend ascendent, asta începând cu a doua jumătate a anului trecut.

Piaţa imobiliară este influenţată de anumiţi factori, care fac ca preţurile la imobile, atât cele rezidenţiale cât şi cele comerciale, respectiv industriale sau terenuri, fie să urce, fie să coboare. Vorbim aici de stabilitatea economică, aportul băncilor prin creditare, intrarea capitalului străin cash, dezvoltarea oraşului, interesul în a deveni proprietar, precum şi creşterea chiriilor până la o valoare egală cu cea a unei rate bancare.

Luând în calcul aceste considerente putem afirma că, astăzi, există un interes mult mai mare pentru domeniul imobiliar decât în urmă cu 2-3 ani. Despre piaţa imobiliară sigheteană, am discutat cu agentul imobiliar Vasile Hodor:

„Piaţa sigheteană poate fi analizată corect doar în raport cu cea din oraşe similare. Dacă o raportăm la oraşe mari, respectiv reşedinţe de judeţ, este o diferenţă destul de semnificativă. În schimb, în raport cu oraşe de 35-40.000 locuitori (similar Sighetului), piaţa imobiliară este dinamică şi prezintă un interes ridicat. În privinţa chiriilor pot să spun că cererea este mai mare decât oferta, ceea ce a dus la o creştere a cuantumului chiriei în ultimii ani cu cel puţin 30%. În privinţa chiriilor pentru spaţiile comerciale, aici nu s-au înregistrat creşteri, ci doar s-au menţinut cele din piaţa ultimilor 3-4 ani”, declară agentul imobiliar.

Cât e dispus să scoată din buzunar un sighetean pentru o locuinţă? „Preţul pe care este dispus să îl dea un nou proprietar pentru o locuinţă variază destul de mult. Acesta este influenţat de zonă, de modul în care se prezintă imobilul ca întreg, de spaţiul şi confortul de care dispune apartamentul, de apropierea de instituţii de orice fel, de amplasamentul în imobil (etaj intermediar, orientare sudică), de vecini etc. Dacă vorbim de un mp care corespunde descrierii de mai sus şi care are finisaje modeste, vorbim de 350-400 euro/ mp. Pe măsură ce ajungem la gama finisajelor lux putem discuta de 600 eu-ro/mp sau chiar şi peste. Sigur că preţul pe întreg poate fi mai mare dacă apartamentul este prevăzut cu garaj, boxă etc..

Situaţia chiriilor e delicată. Având în vedere că, în ultimii ani, piaţa industriei lemnului s-a dezvoltat şi sunt mulţi cei care vin din zona rurală pentru muncă, această situaţie a dus la o cerere mai mare a chiriilor. La fel a fost şi cu deschiderea Universităţii «Babeş Bolyai» la Sighet şi cu necesitatea studenţilor de a închiria ceva pentru perioada studiilor. Apoi mai sunt cei care vin cu activităţi temporare la Sighet şi au nevoie de o chirie. Să nu uităm şi numărul mare de elevi de la cele şase licee care solicită chirii anual.

Există încă la nivelul oraşului apartamente cumpărate de către cei care lucrează în exterior (deci nu le locuiesc) şi care ar putea fi închiriate. O altă soluţie a fost amenajarea de spaţii pentru chirie la case (deşi această variantă nu prea este agreată de elevi şi studenţi). Sigur că o soluţie reală ar fi investirea în construcţii cu această destinaţie.

Preţul mediu al unei chirii este de 100 euro. Dar proprietăţile care conferă un confort ridicat se închiriază chiar şi cu 200 euro”, mai spune Vasile Hodor.

Sighetenii caută să cumpere case sau apartamente? „Apartamentele sunt cele mai căutate şi datorită preţului, în raport cu preţul unei case. Când vorbim de o casă nu ne referim strict la clădire, ca şi în cazul unui apartament. Vorbim de valoarea terenului, costurile mari cu întreţinerea, amenajarea grădinii, perimetrul împrejmuit etc. Pentru că un apartament rezolvă mai simplu situaţia locativă a cuiva, este mai uşor de achiziţionat, mai uşor de întreţinut. Contează mult şi dacă apartamentul se află în zonă centrală sau apropiată de centru. Dar, dincolo de aceste idei expuse, există un segment de clienţi care preferă achiziţia unei case ce oferă un cu totul alt confort, spaţiu mai generos, loc de joacă pentru copii, relaxare, intimitate. Procentual, cei care cumpără apartamente sunt cam 80-90% din clienţii care achiziţionează o locuinţă”, mărturiseşte Vasile Hodor.

În câteva cuvinte, piaţa imobiliară sigheteană înseamnă o piaţă stabilă şi chiar într-o uşoară creştere, după considerentele agentului imobiliar, asta desigur dacă „va exista şi o stare de linişte la nivel politic”.

Diana Mariana APOPI

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here