SIGHET – Sinagogă construită fără autorizație de construcție

442

Ultima sedință a Consiliului Local Sighet a descurs în mod normal. Proiectele de hotărâre au fost adoptate.  La rubrica diverse printre alte aspecte a fost adusă în discuție de către consilierii locali Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali lipsa autorizației de construcție pentru o sinagogă din Sighet.

“Știți că la Sighet se construiește o sinagogă fără autorizație de construcție? Nu mi se pare corect să se înceapă o construcție fără să existe o autorizație. Clădirea se află în stare avansată de execuție. Ce este mai grav constă în faptul că domnul primar știa de acest lucru dar nu a luat nicio măsură. Acest lucru este dovedit și de un răspuns primit la o solicitare făcută de mine și colegul Gavrilă Mihali în care ni se spune că… în urma verificărilor făcute nu s-a putut identifica nicio autorizație pentru clădirea în cauză. Cum se poate așa ceva? Nimeni nu a luat nicio măsură. Există cazuri în care alții, neavând autorizație de construcție, au fost sancționați cu amenzi usturătoare. Aici se construiește ditamai sinagoga  fără autorizație. Suntem un oraș fără câini? Se ascunde oare vreo șpagă grasă în spatele acestei construcții? Primăria ce păzește?”, a spus Nicolae Iuga, consilier local.

“Legea trebuie respectată. Mă întreb și eu ce se ascunde în acest caz. Se impune o mai mare disciplină în cazul construcțiilor din Sighet. Nu se poate ca acestea să fie edificate fără a se respecta legea”, a spus Găvrilă Mihali, consilier local.

“Dacă au început construcția fără autorizație sunt direct răspunzători pentru acest lucru. Conform legii vom lua măsurile ce se impun”, a spus Ildiko Bereș, viceprimarul Sighetului.

“Legea 50 specifică cine are competențe pentru a aplica sancțiuni în aceste cazuri. Compartimentul Urbanism se va autosesiza și va vedea cum stau lucrurile. Fie că este vorba de un cetățean sau o sinagogă unică în Europa de Est, prevederile legale trebuie respectate. Dacă se constată lipsa autorizației de construcție se va întocmi un proces verbal, se vor sista lucrările până la intrarea în legalitate. De asemenea, și primarul și arhitectul municipiului au atribuții în acest sens precum și Inspectoratul de Stat în Construcții”, a spus Sorin Rednic, secretarul municipiului Sighetu Marmației.

 

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here