SIGHET – Ro Marmația, abordare integrată a sărăciei și excluziunii sociale

582

Proiectul Ro Marmația este un amplu proiect destinat unor categorii sociale defavorizate. Aflat în derulare la Sighet are un impac pozitiv asupra grupurilor țintă.

“Acest proiect a fost câștigat de către Primăria Sighet în urmă cu trei ani și are o perioadă de implementare până la finele anului viitor. Are un larg suport social și se adresează persoanelor defavorizate de origine romă, persoanelor cu acces la serviciile comunitare mai puțin concret și pe care ne-am dorit să le ajutăm. Ajutorul nostru este foarte variat, de la un program after school, în cadrul căruia se acordă câteo o masă zilnic, ajutoare în rechizite și alte bunuri, pâna la alte diverse activități. Prin aceasta se urmărește scăderea abandonului școlar. De asemenea, vor fi reabilitate 100 de unități locative unde domiciliază persoane din grupurile țintă. Vom amenaja și un centru care va coordona activitățile din cadrul proiectului. Un element important îl reprezintă cele 30 startup-uri, care are fiecare o valoare de 25.000 euro, menite pentru a se dezvolta o afacere. În plus, se vor organiza cursuri de calificare pentru 280 de persoane pentru a-și putea găsi un serviciu. Acest proiect oferă șanse reale pentru cei care sunt incluși în cadrul lui. Copiii vor depăși neputința de a avea rezultate deosebite la școală prin faptul că li se oferă consultații suplimentare. Fără nicio îndoială este un proiect foarte util pentru comunitatea noastră”, a spus Horia Scubli, primarul Sighetului.

“Vorbim de un parteneriat între Primăria Sighetu Marmației, Asociația Vis Juvenum Baia Mare, Direcția de Asistență Socială Sighet și Școlala Gimnazială nr.2. Împreună am desfășurat activități de mentorat și consiliere vocațională, mediere a adulților din grupul țintă, activități educaționale axate pe dezvoltare personală, a integrării prin sport, teatru, pictură etc. Oferim servicii medicale la domiciliu pentru 70 de persoane din grupul vulnerabil, respectiv vărstnici, persoane cu dizabilități, femei însărcinate. Ne dorim să atragem noi parteneri, asociații ONG-uri, care să ne fie alături în activitățile derulate în cadrul proiectului. La sfârșitul lunii iulie se vor finaliza cursurile pentru primii 28 de antreprenori. Va avea loc un concurs al planurilor de afaceri și vor fi selectați 30 de beneficiari a startup-urilor. Tot 30 de persoane vor avea parte de o a doua șansă pentru a-și finaliza studiile, ori cele 4 clase, ori cele 8 clase. Suntem în curs de angajare a profesorilor care vor preda acestor persoane. Începând cu 1 august, de la ora 14.00, în fiecare joi vom fi prezenți pe platoul din fața Parcului Central pentru a oferii informații și date suplimentare celor interesați. De asemenea, putem fi contactați pe pagina de Facebook a proiectului și pe cea a Primăriei Sighet. La acest moment din grupul țintă fac parte 360 de persoane. Rămâne deschisă categoria de vârstnici și categoria de persoane cu dizabilități pentru îngrijirea la domiciliu’’, a spus Alina Prisecaru, manager al Proiectului Ro Marmația.

AxaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here