ȘI ÎN ACEST AN – Lumina sfântă de la Ierusalim va ajunge în Maramureș

618

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, Sfânta Lumină luată de pe Sfântul Mormânt din Ierusalim va ajunge în România. Tradiția a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009. Sâmbătă, 27 aprilie, la ora 22, lumina va ajunge și în Maramureș, fiind adusă cu avionul în Baia Mare.

“Cu sprijinul ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești, Sfânta Lumină va ajunge pentru a zecea oară și în eparhia noastră. Ea va fi adusă de o delegație eparhială cu o cursă charter, sâmbătă 27 aprilie, la Sibiu (ora 20.30), Cluj-Napoca (ora 21.30), Baia Mare (ora 22) și Satu Mare (ora 23).

Protopopii, preoții și monahii pot lua lumina de pe aeroporturile din Cluj-Napoca, Baia Mare sau Satu Mare, în funcție de cea mai convenabilă distanță, pentru a o putea oferi credincioșilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi săvârșită în bisericile și mănăstirile din Eparhie, la ora 24”, informează reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

De la Satu Mare, la fel ca anul trecut, Sfânta Lumină va fi preluată de delegații din Slovacia, Ungaria și Austria.

# Reprezentanții Patriarhiei, prezenți la Ierusalim

Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, este prezentă de ieri la Ierusalim, pentru a aduce Lumina Sfântă în România.

Potrivit Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, membrii delegației vor participa azi la Liturghia Cinei celei de Taină, la Spălarea Picioarelor, apoi la Denia celor douăsprezece Evanghelii, dar și vineri la slujba Prohodului care se oficiază noaptea, de la ora 21, în Mormântul Domnului.

„În Sâmbăta cea Mare, Patriarhul Ierusalimului va oficia vecernia, la ora 13:00, în cadrul căreia se pogoară și se aprinde Sfânta Lumină”, a declarat, pentru Radio Trinitas, Arhim. Teofil Anăstăsoaie.

Lumina Sfântă va ajunge la credincioșii români pe Aeroportul Otopeni în seasra zile de 27 aprilie, de unde va fi preluată de reprezentanții eparhiilor din întrega țară.

# Ceremonialul pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importantță pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și include mai multe etape.

“Mai întâi se sting toate candelele din biserică, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată. În jurul orei 12 în biserică intră patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfântului Mormânt.

După procesiune se despecetluiește Mormântul și schevofilaxul (cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, în principal, dar și toate celelalte obiecte prețioase sau sacre din tezaurul bisericii) duce în interior candela <<neadormită>> stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină”, informează reprezentanții Patriarhiei Române.

În continuare, Patriarhul Ierusalimului rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb. După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.

“Înăuntrul mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică. În același timp aprinde și candela <<neadormit>> din interiorul mormântului.

Ceremonia se întregește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor”, mai precizează reprezentanții Patriarhiei Române.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here