SFINȚII MIHAI ȘI GAVRIIL – Hram la Mănăstirea Săpința Peri și la biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Baia Mare

591

În fiecare an, în data de 8 noiembrie, Sfinții Mihail și Gavriil sunt prăznuiți de creștinii ortodocși. Cei doi arhangheli duc la îndeplinire porunca milei și a dreptății lui Dumnezeu.

“Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaș, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: <<Să stăm bine, să stăm cu frică, să luam aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit tradiției, la judecata de la sfârșitul chipului acestei lumi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

În icoane apare în veșminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității”, precizează site-ul crestinortodox.ro.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care au fost aleși să îi ocrotească pe jandarmi este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

# Tradiții și obiceiuri

În ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, se dau pomeni pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.

“Sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, iar cei care nu se vor supune acestei reguli sunt sortiți să aibă parte de mare chin înaintea morții. Se evită bârfele, mânia și răzvrătirea. Cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriți de ghinion timp de cinci ani de zile.

Potrivit tradiției, cei care aprind lumânări la biserică în această zi sfântă vor avea parte de adevărate talismane, ele aducând fericirea și sănătatea pentru anul ce va urma. Cei care vor posti cu ocazia acestei sărbători vor fi feriți de boli și lovituri”, precizează site-ul crestinortodox.ro.

# Hramul bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare

Azi, 8 noiembrie, începând cu ora 9.30, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Baia Mare (preot paroh Viorel Gavra, preoți slujitori Andrei Emil Pop, inspector eparhial, și Adrian Gavra, inspector școlar).

Cu această ocazie, credincioșii se vor putea închina la Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, care va fi păstrată în biserică până duminică, 11 noiembrie, după Sfânta Liturghie.

La aceeași biserică va avea loc azi, de la ora 17, Slujba Vecerniei și Acatistul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavrii. Sărbătoarea va continua vineri, 9 noiembrie, cu Sfânta Liturghie (ora 7.30), Acatistul Maicii Domnului (ora 16.30) și Taina Sântului Maslu, săvârșită de șapte preoți (ora 17). Sâmbătă, 10 noiembrie, se vor desfășura Sfânta Liturghie (ora 7.30) și Slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului (ora 17).

Duminică, 11 noiembrie, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de preoți, printre care se va afla și Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia”, informează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

# Sărbătoare și la Mănăstirea Săpânța Peri

Singurul așezământ monahal din Maramureș care are hramul “Sfinții Mihail și Gavriil”este Mănăstirea Săpânța Peri. Aceasta este situată pe DN19 Sighetu Marmației, la 7 km de Sarasău, 5 km de Câmpulung la Tisa și 6 km de Săpânța.

Inițial a fost o mănăstire de călugări situată în localitatea Apșa Mică, pe malul drept al Tisei, ctitorită în 1391și  atribuită lui Sas Vodă, Balc Vodă și Drag Vodă, fiii lui Dragoș Vodă. A fost închinată Patriarhiei din Constantinopol, ca stavropighie din 1931. Mănăstirea a fost sediul inițial în care a rezidat Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș, întemnițat în cetatea Hust și eliberat în 1705. Acesta a revenit ca Episcop al Maramureșului după ani de temniță grea sub habsburgi”, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Noua mănăstire Săpânța Peri a fost înălțată în pădure, pe malul stâng al Tisei, în perioada1996-2003. Lucrările au fost coordonate de preotul Grigore Luțai.

Marius CÎMPIAN

1 COMENTARIU

  1. Manastirea este la 1km de Sapanta, eu am facut traseul de la Cimitirul Vesel pana la Manastire intr-o plimbare in 20 min. La pod este un semn indicator de 500m, cred ca 500 in linie dreapta. Va rog macar pe plan local informatile sa fie corecte???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here