SFATUL METEOROLOGILOR – Nu vă aventuraţi pe munţii din Maramureş!

294

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a venit cu o actualizare a informaţiilor cu privire la stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în Grupa Nordică a Carpaților Orientali (zona Munților Rodnei). Riscul de avalanşă rămâne însemnat, mai ales în contextul depunerii unui nou strat de omăt peste cel precedent.

La suprafața stratului de la peste 1.800 metri se vor forma alte noi plăci de vânt, peste actualul strat de zăpadă recentă, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale. În functie de relief, dimensiunea actualului strat variază semnficativ, de la 20-30 cm până la câțiva metri în zonele adăpostite. “Cantitățile estimate de ninsori, local de 15-20 l/mp vor duce la creșterea stratului, însă pe fondul vântului intens cu rafale de peste 80-90 km/h, zăpada va fi spulberată de pe creste în zonele mai joase și pe văi, mărind depozitele deja însemnate de zăpadă. Pe pantele cele mai înclinate, declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe. La altitudini mai mici de 1.800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este relativ stabilizat, avalanșele fiind posibile doar în cazuri izolate, la supraîncărcări mari. În functie de cantitatea de ninsoare depusă în intervalul următor, riscul ar putea crește”, a explicat Adrian Paşol, meteorolog în cadrul ANM.

Multe trasee au fost închise

Specialiştii maramureşeni atenţionează că este imperios necesar să ai un echipament adecvat, în cazul în care, totuşi, ajungi în zonele montane. “Având în vedere că în Munţii Rodnei e un risc de avalanşă de gradul 3, la peste 1.800 de metri, sfătuim turiştii să nu se aventureze pe munte în următoarele zile. Multe dintre trasee s-au închis din cauza pericolului de avalanşă. Dar, dacă ţin neaparat să aleagă traseele de iarnă mai puţin periculoase, să aibă echipament adecvat, asta însemnând rachete, colţari, piolet”, a precizat, pentru Glasul Maramureşului, Oana Stesizner, meteorolog la Staţia Meteo Iezer.

Copaci prăbuşiţi în zona Creasta Cocoşului

Salvamontiştii maramureşeni au reamintit că pericolul persistă şi pe Creasta Cocoşului. La altitudini de peste 1.400 metri, precum şi pe văile montane, zăpada depăşeşte un metru. În acest context, stratul de zăpadă este extrem de instabil, iar pericol de avalanşă este de gradul 3-4. În weekend, salvamontiştii maramureşeni au montat în zona respectivă panouri de avertizare şi de acces restricţionat pe traseul spre Creasta Cocoşului. Mai trebuie menţionat şi faptul că, din cauza precipiaţiilor sub formă de ninsoare în aversă, s-au prăbuşit copaci, sub greutatea zăpezii, pe traseul montan Mina Şuior – Poiana Boului – Creasta Cocoşului.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here