SEZONUL PTITOILOR – Culesul ciupercilor, între plăcere și un mod de a face un ban vara

59

Dacă pentru unii culesul ciupercilor este o plăcere, pentru alții este un business de succes. O simplă căutare pe internet îți arată că sunt foarte greu de găsit aceste firme care colectează ciuperci, datele de contact lipsesc sau nu mai sunt valabile de cele mai multe ori, iar cand totuși reușești să vorbești cu cineva, sunt foarte reticenți în a da informații presei.

Însă culesul ciupercilor nu e pentru oricine. Oamenii se trezesc cu noaptea în cap pentru a strânge ciuperci, afine, zmeură sau muguri de brad. Comerțul cu ciuperci este acum în floare, iar asta se vede în numărul mare de ciuperci care se găsesc pe piață. Rețelele de socializare sunt pline de postări cu ciupercile culese din păduri de către maramureșenii amatori.

Însă ciupercile nu se găsesc chiar așa ușor, cum își imaginează unii. Este nevoie de experiență ca să știi ce ciuperci trebuie să culegi, să le deosebești pe cele comestibile de cele otrăvitoare. Este ceva cu care nu te joci, pentru că se poate ajunge la deces ca urmare a consumului unor ciuperci otrăvitoare.

Toată lumea cade de acord că ptitoii (hribele de molid, cum li se mai spune în unele zone din Maramureș) sunt ciupercile cu care se face cel mai bun comerț. Ciuperci găsim acum la magazinele din satele din Maramureș, frumos așezate în lădițe de lemn, expuse la vedere la drumul principal, iar clienți sunt destui. Prețul per kilogram variază acum între 12 și 15 lei. Cu cat sunt mai multe ciuperci pe piață, cu atat prețul este mai mic. Și invers.

Plecatul după ciuperci se face de cum se ivește de ziuă. Hribele se găsesc în pădure, la baza copacilor, iar cei care fac asta de mult timp, au deja locurile lor. O îndeletnicire care se transmite din tată în fiu.

“De cand eram mic copil tata mă învăța cum să aleg hribele, ce să culeg și ce nu. Mergeam cu el după hribe prin pădure și îl vedeam și amu fac și eu asta cu ai mei copii. Trebuie să îți placă să umbli de nebun prin păduri după ele, altfel nu are rost. Umbli foarte mult pe jos, trebuie să știi să cauți hribele, nu se găsesc la margine de drum. E muncă serioasă, la fel și cu afinele, în afânari trebuie să ai grijă la vipere, la zmeuriș trebuie să ai grijă să nu dai peste urs”, spune Alexandru.

Ing. Marinela Tănase de la Direcția Silvică Maramureș, ne spune că de o perioadă bună de timp Direcția Silvică nu mai colectează ciuperci, fiind încheiate contracte de cesiune cu diferite firme care au ca obiect de activitate colectarea ciupercilor. Numai anul acesta au fost încheiate peste 20 de contracte.

“Cantitatea de care vorbim pentru acest an este de circa 50 de tone. Acum este fructificația, prima fructificație și putem spune că stăm foarte bine. Fructificația e influențată de climă, iar dacă vremea este favorabilă atunci vom avea și ciuperci. E nevoie și de umezeală, dar și de soare. Dacă e prea multă umezeală, atunci este afectată calitatea ciupercii, se umple de viermi etc. Problema noastră, a celor de la Direcția Silvică, este că sunt multe firme din Oradea care vin și adună ciupercile din Maramureș, dar fără a plăti acea taxă prevăzută de lege. Ei fac contracte cu primăriile. Firmele care colectează ciuperci trebuie să plătească o taxă la noi, dar de cele mai multe ori nu o fac. Se fac bani frumoși din culesul ciupercilor”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, Marinela Tănase.

Am încercat să vorbim cu reprezentanții unei astfel de firme, din Sălaj, însă răspunsul administratorului a fost unul sec: “Credeți că vă spun eu despre afacerea mea? Haideți, lăsați-mă în pace! Ce treabă aveți voi că eu adun ciupercile din Maramureș?”.

FOTO Dragos HOJDA

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here