SEMNAL DE ALARMĂ – Şcoli din Baia Mare fară niciun fel de protecţie

535

Inspectoratul Şcolar Maramureş a trecut recent în revistă problemele care există la şcolile din judeţ şi, poate spre surprinderea unora, sunt probleme la multe unităţi şcolare din Baia Mare. Astfel, potrivit ISJ Maramureş, la Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu” din Baia Mare avem lipsa împrejmuirii, şcoala neputând fi protejată din cauza lipsei gardului, la care se adaugă lipsa sistemului de supraveghere exterior.

“Fiind o zonă mai izolată, în care au loc tot felul de probleme, este nevoie de protecţie. La Şcoala “Petre Dulfu” din Baia Mare se solicită extinderea sistemului de supraveghere video, la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” avem o problemă în ceea ce priveşte accesul în curtea şcolii, aceasta fiind liberă şi intrând acolo oameni asupra cărora nu ai niciun fel de control legat de unde se duc sau ce vizitează acolo. Tot la “Saligny” s-a semnalat lipsa sistemului de supraveghere video şi lipsa personalului de pază. Asta este o problemă, pentru că la nivelul unităţilor şcolare sunt destul de limitate posturile de pază. Dacă unitatea nu găseşte o variantă de a încheia un contract cu o firmă autorizată pe servicii de pază, se întâmplă tot felul de minuni. Nu poţi să ai pretenţia de la un om angajat, ca şi personal auxiliar, să asigure paza unei clădiri”, a punctat Elisabeta Kramarik de la ISJ Maramureş.

Alte probleme semnalate la unităţile şcolare din judeţ, potrivit evidenţelor ISJ Maramureş, sunt legate de clădiri. La Liceul Sportiv din Baia Mare “ni s-a semnalat că sala de gimnastică este într-o situaţie mai dificilă, fiind o clădire mai veche şi care nu a fost reabilitată în ultimii 20 de ani”.

“La şcoala “Lucian Blaga” Baia Mare s-a cerut refacerea instalaţiei electrice, la şcoala “Vasile Alecsandri” şi la “Petre Dulfu” s-a cerut suplimentarea posturilor de pază, pentru a avea asigurată paza măcar pe perioada cât se desfăşoară cursurile. Omul prezent acolo altfel poate gestiona problemele care apar, decât înregistrarea video şi pe urmă identificarea şi toţi ceilalţi paşi care urmează. La şcolile unde avem copii de etnie romă, cum este “Petre Dulfu”, “Vasile Alecsandri” sau şcoala din Fericea, o problemă este numărul mare de absenţe care se înregistrează la aceste clase şi abandonul şcolar din cauză că aceşti elevi nu au interes pentru educaţie şi nu înţeleg disciplina. Dar nu avem nici suportul celor care ar trebui să le spună că la şcoală se face carte”, a concluzionat Kramarik.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here