SEMNAL DE ALARMĂ – Buget mai mare, cheltuieli la fel! Investiţii şi salarii, în pericol, în Maramureş

475

Bugetul din 2019 a venit cu sume ceva mai mari decât în alţi ani, însă… şi cheltuielile sunt mai mari, întrucât salariile au crescut la rândul lor. Calculul făcut de autorităţi conduce la ideea că, dacă nu se vor aloca fonduri suplimentare, unele investiţii nu vor fi duse la bun sfârşit. Mai mult decât atât, primăriile ar putea ajunge în imposibilitate de plată pe parcursul anului.

# O mulţime de investiţii în Petrova
În localitatea Petrova (primar Ion Petrovai), se derulează o mulţime de investiţii. Prin AFIR, există un proiect de reabilitare a infrastructurii stradale, pe o distanţă de şapte kilometri, în valoare de aproape un milion de euro. S-a dat deja ordinul de începere şi se vor face străzile cu tot cu trotuare. Tot prin AFIR, comuna Petrova doreşte să reabiliteze căminul cultural din localitate. Proiectul tehnic a fost făcut, acum totul este în stadiul de licitaţie. Valoarea totală este de aproximativ 500.000 de euro, cu tot cu TVA. Autorităţile au accesat, prin CNI, fonduri pentru o grădiniţă nouă. Construcţia se face de la zero, lângă Căminul Cultural. Autorităţile vor primi grădiniţa nouă la cheie, în calitate de beneficiari, cu menţiunea că trebuie să suporte cheltuielile de întreţinere – apă, canal, curent electric.

Din fonduri proprii, se face, la Petrova, iluminatul public stradal. Costurile sunt de 1,5 miliarde lei vechi pe an, iar lucrările au început în 2018, urmând să fie finalizate în 2023. Atunci, întreaga comună, exceptând zonele unde nu este curent absolut deloc, va avea iluminat modern. Listei se adaugă şi reabilitarea dispensarului uman, proiect în valoare de 1,37 milioane de lei, prin PNDL. Acesta a fost obţinut şi semnat deja şi va însemna realizarea Centrului de Sănătate “Prof. Gheorghe Bilaşcu” (cel care a deschis calea stomatologiei în România). Urmează să înceapă lucrările în cel mai scurt timp. Recent, s-au terminat lucrările la Valea Satului, în baza unui parteneriat cu Apele Române şi de un an şi ceva, s-a finalizat sala de sport.

# E nevoie de fonduri pentru cofinanţări!
Problema este, însă, următoarea. Reprezentanţii Primăriei Petrova spun că banii, cu toate că sunt mai mulţi decât anul trecut, sunt insuficienţi pentru implementarea proiectelor. Întreaga chestiune vine din confinanţările pe care autorităţile locale trebuie să le asigure.

“Anul trecut, am avut un buget de început în valoare de 2,4 milioane lei. Anul acesta, am primit mai mult, 2,51 milioane. Însă, şi cheltuielile sunt mai mari. În primul rând, că a crescut salariul minim pe economie. Apoi, a intrat indemnizaţia de hrană, pe care o suportăm tot noi. Din suma totală, numai 2 milioane a fost fondul de salarii în cursul anului trecut. Anul acesta, este de 2,4 milioane. Pentru asistenţii personali, am primit 5 milioane, însă noi trebuie să asigurăm 7,5 milioane lei, aproximativ. Abia ne ajung pentru salarii şi întreţinere. În total, putem miza pe 5 milioane din fonduri proprii, atunci când se încasează bine taxele şi impozitele. Problema este că trebuie să asigurăm cofinanţările necesare pentru proiectele pe care le derulăm. Vorbim despre iluminat, asfaltări, cămin cultural, grădiniţă. Ele pot fi în pericol, dacă nu găsim o sursă de finanţare. Consiliul Judeţean ne-a solicitat deja, până la data de 25 martie, o situaţie. Am specificat care sunt necesităţile noastre. Am pus strictul necesar. Sperăm să ne descurcăm cu cotele care vin de la Consiliul Judeţean”, au explicat, pentru AxaNews.ro, reprezentanţii Primăriei Petrova.

# În Bistra, nu ajung banii pentru asistenţii personali
Însă, nu trebuie să credem că situaţii de acest gen ar fi numai în Petrova. În Bistra, spre exemplu, investiţiile se pot derula, însă fondurile sunt insuficiente în ceea ce priveşte salariile pentru asistenţii personali.

“Nu avem o problemă cu bugetul, însă avem o problemă cu salariile. Este vorba numai despre salariile asistenţilor personali. În anul 2017, au fost 35 la număr. În anul 2019, avem 47, deci numărul a crescut. Cheltuielile se ridică la 1,8 milioane de lei. Încercăm să ne descurcăm, din venituri proprii. Însă, nu ştim dacă reuşim să acoperim necesarul până la sfârşitul acestui an. Sperăm să primim din cotele din fondul de la Consiliul Judeţean Maramureş”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Vasile Duciuc, primarul comunei Bistra.

Este posibil ca situaţii similare să fie şi în alte localităţi din Maramureş, unde fie fondurile pentru salarii, fie fondurile pentru investiţii, sunt insuficiente. Momentan.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here