SEINI – Omagiu adus lui Eminescu pe dealul care-i poartă numele

449

Dacă e ianuarie și ziua de naștere a celui care a fost Mihai Eminescu, e musai să fie și tura Comja – Eminescu, eveniment devenit deja tradițional în rântul montaniarzilor din județele Satu Mare și Maramureș.

Așadar, pe o vreme deloc prietenoasă, într-o zi de duminică, 13 ianuarie, startul din acest an s-a dat ca de obicei din Seini, din parcarea din centrul orașului. Maramureșeni și sătmăreni, dar nu numai, au plecat la drum cu mașinile de-a lungul văii Seinel, până în zona barajului aflat și acum în construcție, după care a fost parcurs pe jos un drum de trei kilometri, prin nămeți mari care ajungeau până la genunchi. Pentru ca, după aproape două ore de luptă cu nămeții, iubitorii poeziei lui Eminescu să ajungă pe Dealul Comja. Nu înainte de a vedea căprioare prin pădurile Seiniului, dar și mașinile pasionaților de off-road.

La cabana silvică, după binemeritata pauză de cafea și masa de prânz, de la care nu a lipsit slănina friptă la foc, cei prezenți au dedicat minute bune poeziei “poetului nepereche”. Ba chiar s-au și cântat cântece pe versurile celui mai cunoscut poet român.  

Pentru cei care nu știu, aria protejată aflată în „Dealul Comja”, o prelungire vestică a Munților Gutâi, reprezintă o zonă împădurită cu fag (Fagus sylvatica) și carpen (Carpinus betulus). Aici, în anul 1939, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, soldații armatei române, au plantat puieți de pin (Pinus sylvestris), molid (Picea abies) și brad (Abies), în forma numelui marelui poet român, Eminescu. Documentele vremii arată că inscripția se putea vedea de către localnici sau trecători din gară, piața Seiniului sau de pe calea ferată sau drumul național către Satu Mare. Lungimea inscripției era de 116 m, iar lățimea de 32 de m. Mărimea unei litere a fost de 24/12 m, în timp ce grosimea și distanța dintre litere era de 4 metri.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here