SECURIZARE – Certificatele de origine animală nu mai pot fi falsificate

148

Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România este prima organizație a fermierilor români care anunță ce element de securizare va folosi pentru certificatele de origine emise pentru bovinele de rasă astfel încât aceste acte să nu mai poată fi falsificate. Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România va utiliza pentru Certificatele Zootehnice, holograme de securizare, o noutate în acest domeniu în România, cu scopul de a reduce sau chiar elimina riscul falsificării.

De mai mult timp, există suspiciunea că unele dintre certificatele de origine care circulă între crescătorii de ovine sau crescătorii de bovine, emise pentru animalele de rasă, ar fi falsificate. Scopul falsificării este obținerea celei mai mari subvenții din zootehnie, sprijinul cuplat, dar și creșterea spectaculoasă a prețului animalului care are un astfel de certificat.

De exemplu, un berbec cu certificat de origine costă 3.000 de lei – 3.500 de lei în timp ce unul fără certificat abia ajunge la 1.000 – 1.500 de lei. Mulți dintre oierii români au cumpărat berbeci doar pentru certificatul de origine pentru că animalele nu păreau tocmai de rasă și nici nu se încadrau la greutate, aspect, etc. Se pare că mulți dintre băieții deștepți din zootehnie ar fi creat o afacere profitabilă din vânzarea berbecilor de rasă, dar și din vânzarea bovinelor de rasă.

Acte vulnerabile pentru ovine

Securizarea certificatelor zootehnice pentru toate rasele, ovine, caprine, bovine, a fost discutată cu conducerea Agenției Naționale de Zootehnie de reprezentanții asociațiilor fermierilor care dețin registrele genealogice ale raselor de animale. Cu privire la securizare, sunt discuții, unii vor să folosească un timbru special, unii vor să folosească acea presă cum este pe actele notariale.

Lucrurile astea s-au luat în discuție, fiecare a avut câte o idee, și trebuia să se aleagă soluția cea mai bună încât să fie o garanție că lucrurile sunt corecte. Toate asociațiile care dețin registrele genealogice vor folosi același element de securizare pentru certificate. Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne s-a decis pentru o hologramă.

Elementul care securizează actul ar trebui să facă mult ai dificilă falsificarea lui. Agenția Națională de Zootehnie așteaptă anunțul asociațiilor crescătorilor de ovine despre elementul de securizare pe care-l vor folosi pentru împiedicarea falsificării certificatelor. Se știe că la ovine s-ar fabrica pe bandă rulantă astfel de acte de origine. Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne s-a decis pentru o hologramă. Elementul care securizează actul ar trebui să facă mult ai dificilă falsificarea lui.

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here