SE-NGROAȘĂ GLUMA – Maramureșul este la limită cu numărul de paturi pentru bolnavii de coronavirus

50

Maramureșul este la limită cu numărul de paturi pentru pacienții confirmați cu Covid-19. În aceste condiții, spitalele se află uneori în situația în care nu mai pot să facă noi internări, decât în cazul în care au pacienți care se externează, fie la cerere, fie pentru că sunt vindecați și lăsați acasă.

Astfel, medicii se află în situația în care „preferă” să lase pacienții asimptomatici să se trateze acasă, sub supravegherea medicului de familie, pentru a nu mai pune presiune pe spitale. Conform unor surse din interiorul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare, unitatea medicală este plină și sunt mulți pacienți în așteptare.

Și conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș recunoaște situația, dar arată că soluțiile nu sunt chiar așa de ușor de găsit. O creștere a numărului de paturi pentru pacienții cu Covid-19 înseamnă să taie din paturile pentru pacienții cu alte afecțiuni. “Tot timpul suntem la limită cu numărul de paturi pentru pacienții cu coronavirus. Sunt situații în care se refuză internarea, dar sunt foarte puține. Sunt doar cei asimptomatici, care nici măcar nu ajung să fie internați. Ei când vin la spital, de la bun început spun că vor să refuze internarea. Mai sunt cei care se externează până în 48 de ore, după investigații medicale, dar marea majoritate rămâne în spital.

S-a discutat deja, la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, dacă vă fi nevoie, să solicităm din nou modificarea de structură, cu toate că am mai mărit acolo deja numărul de paturi, acum o lună. Este foarte complicat, penru că sunt și activități medicale pe alte specialități, patologii medicale care trebuie să fie deservite”, a declarat Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

În cazul maramureșenilor confirmați cu Covid-19 care sunt lăsați acasă, aceștia sunt sub supravegherea medicilor de familie și sunt obligați să stea în izolare timp de 14 zile. “Cei care se tratează acasă sunt monitorizați prin medicul de familie , iar la sfârșitul celor 14 zile se eliberează de la noi documentul care să ateste că au expirat cele 14 zile de izolare și urmează consultul la medicul de familie. Aceștia obligatiru trebuie să stea acasă și sunt verificați de către poliție”, a mai precizat Rareș Pop.

 

Ana-Maria HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here