SE MENȚINE PERICOLUL – Cod portocaliu de inundații (din nou) în Maramureș

572

Pericolul de inundații se menține în Maramureș! Nu scăpăm de vremea capricioasă! Meteorologii au emis o informare de cantități de apă însemnate și manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta va fi valabilă în intervalul 22 mai, ora 12.00 – 23 mai, ora 22.00.

În intervalul menționat în vestul, nord-vestul și centrul țării precum și la munte, cu precădere în zona Carpaților Occidentali și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

# Apele se liniștesc abia în noaptea de joi spre vineri
Nici hidrologii nu s-au lăsat mai prejos și au emis două atenționări. Una este de cod galben, în intervalul 22 mai, ora 14.00 – 23 mai, ora 24.00. Sunt vizate, în Maramureș, râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aval de stația Valea Vişeului, Someşul Mare, Lăpuş și Someş, în aval de stația Dej, în amonte de stația Aciua (acest lucru înseamnă râuri din judeţele Cluj, Sălaj Maramureş şi Satu Mare), respectiv Someş, afluenţii mici aferenţi sectorului aval stației Dej (judeţele Sălaj, Maramureş şi Satu Mare). Peste această atenționare, se va suprapune un cod portocaliu, pentru “vârful de pericol”, adică din 23 mai, ora 14.00 până în 23 mai, ora 09.00. Vizate sunt, în Maramureș, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza și Lăpuş. Sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare. În plus, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare ȋn intervalul 22 mai, ora 18.00 – 23 mai, ora 02.00, pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Satu Mare. Reamintim că 26 de localități din Maramureș au fost afectate de vremea capricioasă, în ultimele zile.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here